GSP kupio 203 poljska autobusa?

Kako saznaje Blic, iako je GSP raspisao tender za 180 autobusa, poljski proizvođač isporučiće 23 vozila više jer je njihova cena isplativija od konkurentskog MAN-a.

Još nije poznato do kada bi novi autobusi trebalo da budu isporučeni, a zvanična potvrda ove odluke trebalo bi da usledi na sednici Gradskog veća, kojem je Upravni odbor GSP-a dao saglasnost da zaključi ugovor sa Solarisom.

Na tender GSP-a koji raspisan još u oktobru prošle godine, pored Solarisa i MAN-a, ponude su dostavile još tri inostrane kompanije: Ašok lejland iz Indije, češki Iveko irisbus i Volvo bus korporacija iz Švedske.

Podsetimo, kupovina novih autobusa za GSP Beograd finansira se iz kredite Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a vrednost nabavke trebalo bi da iznosi oko 65 miliona evra.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su predlog za uzimanje kredita od EBRD-a tek krajem prošle godine, nakon burne političke rasprave tokom koje su se mogle čuiti kritike opozicije, ali i dela vladajuće koalicije, da se grad nepotrebno dodatno zadužuje, kao i da uslovi tendera eleminišu domaćeg proizvođača Ikarbus.

Prema uslovima tendera, novi autobusi trebalo bi da budu niskopodni, sa evro-pet motorom, klimatizovani i opremljeni rampama za osobe sa invaliditetom.

Obnova voznog parka GSP-a, kako je ranije najavljeno, podrazumeva nabavku oko 400 novih autobusa. Kako je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio krajem prošle godine, preostalih 200 vozila biće kupljeno od domaćih proizvođača, a nabavka tih autobusa trebalo bi da bude finansirana iz sredstava grada Beograda.

Na proleće stižu 42 domaća autobusa
Vozni park GSP-a biće osvežen već do kraja meseca kada bi konačno trebalo da stigne 10 od ukupno 32 zglobna autobusa koliko domaći Ikarbus trenutno proizvodi za gradskog prevoznika.

Preostala 22 Ikarbusa biće isporučena na proleće, a do tada u GSP stiže još 10 autobusa na gas iz Kragujevca. Naime, firma Vulović transport, koja ima licencu ukrajinskog MAZ-a, pobedila je na tender raspisanom u decembru.

(izvor: B92/ Blic)

Pogledajte još