Dogovor Srbije i Hrvatske: Utakmice se igraju bez gostujućih navijača

Hrvatska će dočekati Srbiju 22. marta u Zagrebu na stadionu "Maksimir" (18:00), u kvalifikacionom meču za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Beograd će biti domaćin 6. septembra. Hrvatska vodi u grupi 1 kvalifikacija za Mundijal u Brazilu sa deset bodova, koliko ima i Belgija, dok je Srbija u četiri utakmice osvojila isto toliko.

Zajedničko saopštenje FSS-a i HNS-a prenosimo u celosti:

"U cilju najbolje organizacije predstojećih kvalifikacionih utakmica za odlazak na Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu - 22. marta 2013. u Zagrebu i 6. septembra 2013. u Srbiji, predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza i Fudbalskog saveza Srbije su održali sastanak na kojem su razmotrili i zajednički dogovorili brojne sportske, bezbedonosne i ostale tehničke detalje predstojećih susreta.

Na početku, predstavnici oba saveza naglašavaju značaj zajedničkog rada i delovanja i izražavaju duboko uverenje da će dobra priprema utakmica koje slede učiniti ih istinskim fudbalskim spektaklima u kojima će se nadmetati najbolji igrači naših zemalja, a na radost miliona navijača.

U skladu sa dobijenim preporukama od FIFA i UEFA, te nadležnih institucija obe države, zajednički je odlučeno da za naredne dve kvalifikacione utakmice Grupe A između Hrvatske i Srbije ne bude organizovanog vođenja navijača gostujućih ekipa. Odluka je bazirana na činjenici da se u oba slučaja radi o utakmicama visokog rizika i zaključeno je da je ovo najbolje moguće prevetnivno delovanje.

Posebnim Sporazumom između dva saveza, baziranom pre svega na potpisanom Protokolu o takmičenju kvalifikacione Grupe A za odlazak na Svetsko prvenstvo 2014. koji je potpisan u Briselu 23. novembra 2011, definisane su određene specifičnosti narednih utakmica. Potpisani dodatni Sporazum između NS Hrvatske i FS Srbije biće istovetno primenjivan za oba predstojeća meča.

U okviru zaključaka sa sastanka, a posebno u domenu ulaznica, naglašavamo sledeće:

a) Savezi za međusobne utakmice u Hrvatskoj i Srbiji neće organizovati dolazak gostujućih navijača i odustaju od bilo kakvih potreba za potražnjom navijačkih ulaznica za pristalice svog tima

b) Savez-domaćin u organizacionom smislu neće izdvajati posebni deo ili celu tribinu za dolazak gostujućih navijača, pa u sistemu prodaje
ulaznica neće biti onih namenjenih gostujućim navijačima

v) Gostujući savezi će na obe utakmice predstavljati samo članovi službenih delegacija u ograničenom broju, o kojem će biti postignut poseban dogovor

g) O ovom Sporazumu dva saveza biće obaveštena FIFA".

(Izvor: B92)

Pogledajte još