Čikago ima novog neprijatelja broj 1: "El Čapo" je naslednik Al Kaponea

Prema navodima Čikaške komisija za kriminal i Američke uprave za borbu protiv droga (U.S. Drug Enforcement Administration), Hoakin "El Čapo" Gusman izdvojen je zbog uloge vođe moćnog kartela Sinaloa, koji doprema znatnu količinu narkotika koji se u tom gradu preprodaju.

"Od prvog čikaškog neprijatelja broj jedan nije bilo kriminalca koji je tu titulu više zaslužio od Hoakina Gusmana", rekao je predsednik 94 godina stare čikaške komisije za kriminal, Džej Ar Dejvis.

Čikaška komisija za kriminal bila je ta koja je Al Kaponea proglasila za gradskog neprijatelja broj jedan 1930. Bilo je drugih kriminalaca koji su proglašavani za javne neprijatelje ali je Al Kapone jedini bio broj jedan - do sada.

Uprkos nadimku "El Čapo", na španskom "Mališa", Gusman je jedan od najopasnijih i najtraženijih kriminalaca na svetu. On je i jedan od najbogatijih - magazin Forbs procenio je njegovu imovinu na milijardu dolara.

Za razliku od Kaponea, Gusman ne živi u Čikagu, već u planinskom skloništu u zapadnom Meksiku. Uprkos tome, zbog poslova koje vodi u tom gradu njega treba posmatrati kao lokalnog kriminalnog vodju, rekao je za Asošiejted pres šef čikaške Uprave za borbu protiv droga, Džek Rajli.

"Gusman je, po mom mišljenju, novi čikaški Al Kapone",
rekao je Rajli.

(Beta)

Pogledajte još