Švajcarski kanton zabranio golo planinarenje

APENCEL, 27. aprila 2009. (Beta-Rojters) - Švajcarski kanton Apencel Ineroden zabranio je u ponedeljak šetnju bez odeće kroz idilične alpske krajolike tog kantona, sve popularniju destinaciju mnogih nudista planinara.

Apencel Ineroden postao je izuzetno popularan među "golim" planinarima zbog svojih spokojnih livada i dolina, ali gomile golih šetača vređaju osečhanja lokalnog stanovništva koje je na kantonalnoj skupštini izglasalo obaveznu odeću.

"Smešno je da Apencel dobije međunardonu reputaciju po tako prezrivom običaju" rekao je Peter Šmid koji je na skupštini glasao protiv golih šetača. Kanton Apencel Ineroden je ranije ove godine preduzeo korake kako bi se zaustavila, kako su su lokalno pravosuđe i policija opisali, "nemoralna navika".

Golo planinarenje postoji i u Francuskoj i u Italiji, rekla je Edit Cvajfel iz svajcarskog turističkog biroa, dodajući da je Švajcarska znatno konzervativnija i tradicionalistički orijentisanija zemlja. Protivnici tog običaja navode je ono i opasno budući da se naga tela izlažu UV zracima.

Pogledajte još