fbpx

Danas je rođendan Tomislavu Nikoliću

Rođen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu. Po zvanju je master ekonomista. Tehničku školu, građevinski smer, završio je u Kragujevcu, a diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Zaposlio se 1971. godine u Građevinsko preduzeće „Žegrap" i radio u Majdanpeku, Priboju, Prijepolju, Trebinju, Beogradu i drugim mestima, sve do 1978. godine, kada se vratio u Kragujevac u firmu „22. decembar", gde je bio šef Odseka za investicije i održavanje. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu.

Politička karijera

Nikolić se partijski prvi put angažovao u Narodnoj radikalnoj stranci gde je brzo izabran za potpredsednika. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke 23. februara 1991. godine pod nazivom Srpska radikalna stranka. Za predsednika SRS izabran je Vojislav Šešelj, a Nikolić za potpredsednika. Kasnije je tri puta biran za zamenika predsednika stranke, poslednji put na Sedmom otadžbinskom kongresu SRS 8.oktobra 2006. godine.
Podneo je ostavku 6.septembra 2008.godine na sve funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci. Već u oktobru 2008.godine je osnovao Srpsku naprednu stranku na čijoj je Osnivačkoj skupštini 21.oktobra 2008.godine izabran za predsednika.

Tomislav Nikolić je od 1992.godine poslanik u Skupštini Srbije i jedini poslanik koji je biran u svaki saziv od 1992.godine. Zbog političkog delovanja, 1995.godine osuđen je na dvomesečnu kaznu zatvora koju je izdržavao u Gnjilanu.

U martu 1998. godine izabran je za potpredsednika Vlade Srbije. Podneo je ostavku 14.juna 1999.godine kada je u Skupštini Srbije prihvaćena odluka o dolasku stranih trupa na Kosovo, ali je tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović doneo uredbu po kojoj svi članovi Vlade ostaju na svojim funkcijama, pa je do 14.avgusta 1999.godine bio potpredsednik Vlade.

Od avgusta 1999.godine obavljao je dužnost potpredsednika Savezne vlade dok je premijer bio Momir Bulatović. U maju 2007.godine izabran je za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, ali je posle 5 dana smenjen glasovima onih koji su ga izabrali.
Četiri puta je bio kandidat za predsednika Srbije.

Učestvovao je na predsedničkim izborima 2000.godine i osvojio treće mesto iza Vojislava Koštunice i Slobodana Miloševića.

Na predsedničkim izborima 2003.godine dobio je najviše glasova(47%), ali zbog nedovoljne izlaznosti nije postao predsednik.

Na ponovljenim izborima 2004.godine u prvom krugu osvojio je najviše glasova, a u drugom krugu izgubio od Borisa Tadića. Na predsedničkim izborima 2008.godine Nikolić uspeva da osvoji više glasova nego što su radikali ikada osvojili na nekim izborima (2.197.155 glasova odnosno 47,97%) i zanemarljivom razlikom izgubi od svog protivkandidata (2.304.467 glasova odnosno 50,31%).

Na predsedničkim izborima 2012.godine u drugom krugu izbora Tomislav Nikolić pobeđuje dotadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića sa 49,54% (1.552.063 glasova) naspram 47,31% (1.481.952 glasova) i time postaje predsednik Srbije.

Podneo je ostavku na fukciju predsednika Srpske napredne stranke čime je ispunio svoje predizborno obećanje i tako postao predsednik svih građana Srbije.

Polaganjem zakletve pred poslanicima Narodne skupštine na dužnost je stupio 31. maja 2012.godine.

Hobi

Nikolić se odmara u rodnom selu Bajčetina, berući lekovite travke i gljive. Kada dođe vreme naročito voli da, okružen prijateljima, podloži kazane za pečenje rakije, u skladu sa srpskim običajima. Svi oni koji su imali priliku da ga čuju kažu da lepo peva. U mladosti se bavio atletikom.

Porodica

Oženjen je Dragicom, ima sinove Radomira i Branislava, unuke Lenku, Juliju, Dimitrija, Vojina i Janka.

Izvor: Srpska napredna stranka

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.