Koštunica Nikoliću: Časnije dati ostavku nego predati Kosovo

"Predsednik Srbije uputio je poruku za Dan državnosti da se ukida državnost Srbije na Kosovu i Metohiji. Ono što predsednik Srbije zove paralelnim institucijama zapravo su institucije države Srbije na Kosovu, a njihovo ukidanje i zamena za institucije Kosova nije ništa drugo nego ukidanje svakog državnog prisustva Srbije na Kosovu", navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Koštunica, bivši premijer, ocenio je da to znači da je na "Sretenje (Dan državnosti) predsednik Srbije obznanio plan za predaju naše državnosti u ruke albanskih separatista".

"Znam da će unapred biti izrečeno mnogo neistina kako bi se sakrila suština predaje srpske državnosti na Kosovu. Ali, upozoravam da nikada nijedan Srbin nije dobrovoljno predao Kosovo. Kosovo su i do sada na silu otimali, a Srbija ne treba da bude saučesnik takvog užasnog nasilja nad njom samom. Hiljadu puta bi bilo časnije podneti ostavku nego biti saučesnik u predaji Kosova", naveo je lider DSS-a.

Prema njegovim rečima, DSS je ovim stavom rekla istinu i "spasila dušu", dok je na predsedniku Srbije da još jednom razmisli da u "skladu s položenom zakletvom odbije da bude saučesnik u otimanju srpske teritorije".

Nikolić je sinoć u izjavi za Prvu srpsku televiziju na pitanje da li predlogom Srbije za razgovore s Prištinom dolazi do legalizacije paralelnih insitucija na severu Kosova i Metohije, objasnio da je u pitanju stvaranje novih kosovskih institucija kojima upravljaju Srbi.

"To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali segmenta institucija koje bi vodili Srbi. I tu prestaju paralelne institucije. Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i, ako kažu da imamo sud u Kosovskoj Mitrovici i da imamo neke policijske snage na severu KiM, odjednom ovim našim predlogom - koji mora da se reši kroz ustav Kosova, ali, ne zaboravite, i kroz Ustav Srbije - srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi", rekao je predsednik Srbije.

Beta

Pogledajte još