fbpx

UŽIVO: Asterorid proleteo rekordno blizu Zemlje (VIDEO)

U saopštenju agencije se navodi da će asteroid nazvan 2012 DA 14, prečnika od 45 metara, oko 20:25 sati po našem vremenu proleteti na oko 27.000 kilometara od Zemlje.

LINK NASE

"Ta razdaljina je dovoljno daleko od naše planete i grupe satelita koji kruže oko nje, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu. Ipak, predviđa se da će se prelet asteroida 2012 DA 14 dogoditi na dosad najmanjoj razdaljini od Zemlje za jedan objekat te veličine"
, istakla je NASA.

Agencija tvrdi da nema razloga za strah, dodajući: "Praćenje asteroida i zaštita naše planete od njih je jedan od prioriteta za NASA-u".

Naučnici navode da asteroid koji će danas proći pored Zemlje nije ni izbliza tako velik kao onaj prečnika od deset kilometara koji je sa lica planete izbrisao dinosauruse, ali bi, u slučaju da pogodi površinu Zemlje, mogao da uništi jedno veće urbano područje.

Astronomi najavljuju da će asteroid moći da se vidi na području istočne Evrope, Australije i Azije. "Uz pomoć malog teleskopa moći ćete da vidite nešto nalik zvezdi, odnosno manji izvor svetlosti koji se pomera dok su u pozadini druge zvezde", izjavio je prošle sedmice naučnik Tim Spar iz centra za astrofiziku instituta "Harvard Smitsonijan".

NASA procenjuje da manji asteroidi poput 2012 DA 14 proleću blizu Zemlje u proseku svakih 40 godina, ali je pogode tek na svakih 1.200 godina.


Pogledajte zanimljivu seriju fotografija Sunca zabeleženu iz dvorišta jednog Amerikanca.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.