Dačić: Čeka nas najteži deo dijaloga

A to pitanje je, kako je rekao, jedino moguće postizanjem dogovora o načinu funkcionisanja zajednice srpskih opština.

"Bez tog dogovora Srbija neće imati ni moralno ni političko pravo da ukida bilo koje svoje institucije na Kosovu, kojih ionako ima veoma malo" rekao je Dačić novinarima u Oplencu na svečanosti povodom Dana državnosti.

Prema njegovim rečima, utvrđivanje nadležnosti jeste proces koji bi mogao da dovede do održivog rešenja i koji bi morao da se primenjuje u potpunosti kako bi se otklonila paraliza instistucija na Kosovu.

"Ovde nije reč o priznanju nezavisnosti KIM, što se vidi i u Platformi i Rezoluciji, koje je usvojila Skupština Srbije. Nama je interes da ta teritorija koja je kao celina definisana i u Rezoluciji 1244, funcioniše na održiv način, odnosno da tamo Srbi mogu da ostvaruju sva prava, što nije moguće bez institucija i svoje samouprave", kazao je Dačić.

On je dodao da je Srbija spremna za razgovore i dogovore i da je politika Srbije jasna i utvrđena u Platformi i Rezoluciji.

"Pre neki dan je na moju inicijativu održan sastanak državnog vrha, na kojem je ispoljen visok stepen jedinstava i sve što smo do sada pričali," zaključio je Dacić.

Podsetimo, sledeća runda dijaloga koji se vodi pod okriljem Brisela, i u kojoj učestvuju premijeri Srbije i Kosova, zakazana je za 22. februar. To će biti peti susret Tačija i Dačića.

izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.