Nikolić: Najvažniji zadatak je sačuvati Srbiju u okviru njenih granica

Prema njegovim rečima, Srbija je demokratska država - bori se protiv kriminala, da zaposli građane, pregovara sa privremenim institucijama u Prištini i sa pravom očekuje datum za pregovore sa Evropskom unijom.

"Obavezani rečima i delima velikih predaka, koji su u izuzetno teškim okolnostima uspevali da sačuvaju našu otadžbinu, i danas moramo da odbranimo Srbiju, lepu demokratsku državu, satkanu od žrtava svih koji su pali braneći je. Da sačuvamo Srbiju u okviru njenih granica", poručio je Nikolić u Narodnoj skupštini na svečanoj sednici povodom Dana državnosti.

Čestitajući svim građanima Srbije praznik, on je rekao da i od izabranih predstavnika građana očekuje da svoje napore usmere ka zajedničkom cilju:"očuvanju našeg bića u našoj zemlji, ponosnoj Srbiji".

"Sviće novo jutro"
Ali, i posle najtamnijih noći sviće novo jutro, poručio je predsednik i dodao:
"Izborili smo se za demokratiju, borimo se protiv kriminala, borimo se da zaposlimo Srbiju, pregovaramo sa privremenim institucijama u Prištini, sa pravom očekujemo datum za pregovore sa Evropskom unijom".

"Ne smemo da gubimo nadu i nećemo da prekinemo pravedne napore za očuvanje naše teritorije i identiteta. Našeg srca i duše: Kosova i Metohije", istakao je Nikolić.

Možda će, rekao je, sutra neke ''umne glave'' izvrgavati podsmehu ove njegove reči i napisati i izreći da su žrtve i iskušenja besmisleni.

"Srbija je demokratska zemlja u kojoj je i to moguće. Voleo bih kada bi im uzor bili oni koji o svojoj državi pišu ili govore a žive u državama članicama Evropske unije, recimo. Promenila se Srbija, dozvoljava svakome da glasno i nekažnjeno iskaže svaku svoju misao. Da je ovakva Srbija postojala ranije, ja nikada ne bih zbog izgovorenih reči bio u zatvoru. Da je ovakva Srbija postojala ranije, mnogi bi odavno bili u zatvoru zbog izvršenih krivičnih dela", rekao je on.

(Agencije)

Pogledajte još