Da li RRA dobro radi svoj posao: Oštrije kazne jedini lek?

Posle ovog usledio je novi šok kada je Željko Mitrović, vlasnik ružičaste televizije priznao da ne gleda sopstveni program, te da je spornu emisiju pogledao veče pre nego što je došao na sastanak RRA! I nije prvi put da je Pink kažnjen zbog Preljubnika, slična situacija se dogodila u oktobru kada su platili više od 7.000 evra kazne zbog ove emisije.

Kako je u pitanju ponovljeno delo RRA je sada pored prekršajne prijave protiv ružičaste televizije tražio i maksimalnu kaznu od oko 10.000 evra i zahtevao da se emituju posle ponoći
.
Željko Mitrović je samo poslušno klimao glavom i pristao na sve kazne, koje su ruku na srce, s obzirom na delo ipak preblage.

Goran Stojićević Karamela, autor emisije Preljubnici već danima se ne javlja na telefon, izbegava svaki kontakt s novinarima i na brojne pozive "Vesti" ostao je nem. Pomenuta emisija samo je poslednja u nizu koja je podigla veliku medijsku prašinu, ali državni organi kao da nemaju načina ili ne žele da zauzdaju komercijalne televizije kojima je dozvoljeno da emituju sve i svašta gotovo bez posledica.

Zato ne čudi što je i premijer Ivica Dačić, bio meta Nemoguće misije gde tobož voditeljka širi noge i premijeru pokazuje golo međunožje. Istina, emisija nije emitovana na televiziji, ali je zato na Jutjubu imala višemilionske preglede, autori emisije prošli su nekažnjeno, a uz to su i zaradili i dobili besplatnu reklamu koju nikada ne bi mogli da plate.

I dok iz RRA stalno upozoravaju emitere da TV sadržaji ne smeju da vređaju dostojanstvo ličnosti, ugrožavaju pravo na privatnost i da moraju da vode računa o zaštiti dece i maloletnika, za to niko ne haje, uz obrazloženje da "to narod voli", mada te iste gledaoce niko zapravo ni ne pita ništa. Mnogi smatraju da RRA svoj posao radi površno i traljavo, a među njima je i Miloš Bojanić, koji je pre neku godinu završio na sudu uz optužbu da je u Dvoru širio "govor mržnje" pričajući loše o Jevrejima.

- Njihove reakcije na rijaliti programe su kao da su probuđeni iz zimskog sna. Kada ih probudi javnost i tabloidi, oni se kao oglase, tek da bi obavestili narod da postoje i kao nešto rade - kaže Miloš Bojanić, dodajući da je ogorčen što RRA nije reagovala na mnoge problematične izjave i događaje emitovane na televiziji.

Seksualno vaspitanje
I u zapadnim zemljama sa mnogo strožim zakonima na TV stanicama moguće je videti svašta, ali postoje i primeri kada se i škakljive teme mogu obraditi na pristojan način. Već pet sezona jedna od najgledanijih emisija u Italiji je Seksualno vaspitanje koju radi novinarka i pisac Nina Palmieri.
- Emisija ima za cilj da gledaocima svih uzrasta približi teme vezane za ljubavni život i seksualnost, da edukuje ljude - kaže Nina, koja vodi računa da ne pređe granicu vulgarnosti, a sve uz poznati italijanski šarm. Emisija je na programu, naravno, u kasnim večernjim satima.

U RRA se pravdaju da nemaju ovlašćenja da strože kažnjavaju televizije, ali najavljuju da je u pripremi novi zakon po kojem će imati veća ovlašćenja i mogućnost za kazne. Do tada roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da stražare i prate šta njihova deca gledaju, ugase televizor ili promene kanala ukoliko se prikazuje nešto nedolično.

Izvor: Vesti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.