Pronađene mumije stare 4.000 godina

LAHUN, Egipat, 27. aprila 2009. (Beta) - Egipatski arheolozi pronašli su više mumija i oslikanih drvenih sarkofaga u desetinama drevnih grobnica u napuštenoj oazi južno od Kaira, javile su svetske agencije.

Na litici iznad sela Lahun u oazi Fajum pronađeno je 53 groba, uključujući neke stare 4.000 godina. Arheolozi su novinare proveli kroz drevno groblje, smešteno pokraj 4.000 godina stare piramide faraona Senusreta Drugog. "Na početku iskopavanja rekao sam da bismo mogli da izmenimo istoriju nalazišta, i bio sam u pravu", kazao je Abdel-Rahman el-Ajedi iz egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete koji je nadgledao iskopavanja.

Tri drvena sarkofaga u kojima se, kako se veruje, nalaze mumije žena, izvađene su iz jedne od grobnica. Sarkofazi su oslikani prema liku pokojnica, plavom, žutom, crnom i bojom rđe. Nije poznato ko je sahranjen u drevnoj nekropoli. El-Ajedi je kazao da su neki od grobova stari 2.800 godina, a da drugi datiraju iz Srednjeg kraljevstva, između 2061. i 1786. godine pre nove ere. Na istom mestu pronađena je i pogrebna kapela sa stolom za posmrtne darove, oslikane maske, grnčarija, statue i amajlije.

Pogledajte još