Raspad DS: Isključeni Dušan Petrović formira svoj poslanički klub sa još petoro demokrata

Doskorašnji poslanik DS Dušan Petrović, koji je isključen iz stranke jer se usprotivio politici Dragana Đilasa, na korak je od formiranja sopstvenog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije. Indikativno je da se na protekloj, svečanoj sednici parlamenta Petrović, zajedno sa još petoro poslanika DS koji ga podržavaju, udaljio od sedišta na kojima sedi poslanička grupa demokrata i seo u poslednji red skupštinske sale.

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS i poslanik stranke, rekao je da je na sednici Glavnog odbora glasao protiv isključenja Dušana Petrovića.
Problem s tom odlukom i disciplinovanjem poslanika je zakon koji je ukinuo blanko ostavke, pa sada mandatom autonomno raspolaže poslanik, a ne stranka. Za mene se postavilo pitanje: možete li nekog kazniti ako se pridržava svog prava – rekao je Mićunović.

Petoro poslanika koji su sa mnom napustili sedišta DS u parlamentu tim gestom su zapravo želeli da pokažu solidarnost sa mnom i politikom decentralizacije, kao i protest zbog odluke Dragana Đilasa o mom isključenju iz partije – kaže Petrović za Kurir.

Bivši ministar poljoprivrede tvrdi da nije napravljen formalan dogovor o formiranju poslaničkog kluba, budući da i dalje čeka odluku Statutarne komisije kojom se potvrđuje da je njegova žalba na isključenje iz stranke odbijena. Iako je predsednik ove komisije Boris Ranković izjavio da je žalba odbijena, Petrović kaže da sumnja da je sednica tim povodom uopšte održana.

Predsednik Statutarne komisije Ranković izjavio je da je moja žalba odbijena, ali nisam siguran da je te sednice uopšte bilo, pogotovo što neki članovi Komisije kažu da ne znaju ništa o tome – kaže Petrović.

Istovremeno, iz centrale DS poslate su poruke članovima stranke u Šapcu da je nekadašnji potpredsednik stranke i prvi čovek šabačkih demokrata isključen iz partije jer nije hteo da vrati poslanički mandat.

Izvor: Marija Maleš za “Kurir