Juče u Varšavi, danas u Pragu protesti "Kosovo je srpsko" (VIDEO)

U jučerašnji marš u Varšavi tradicionalno su se uključili navijači fudbalskih klubova iz Varšave, s navijačima FK Legija na čelu, objavljeno je na njihovom sajtu.

Udruženje "Poljaci za srpsko Kosovo" i poljske radikalne nacionalističke organizacije od 2011. godine orghanizuju protestne marševe, zbog, kako navode, otimanja Kosova od Srbije. U tim protestima se obično okuplja 1.000 do 1.500 ljudi, kao i ovog puta.

- Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja. Savršeno nam je poznat i osećaj nemira i bola u srcu kada razmišljamo o našim zemljacima koji su ostali van granica domovine koja im je oteta - stoji u pozivnici na današnji "Marš za srpsko Kosovo."

U prestonici susedne Češke, Pragu, demonstracije će danas popodne, ispod konjičke statue zaštitnika češkog naroda svetog Vaclava na Vaclavskom trgu, organizovati udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu", u kojoj preovlađuju aktivisti češke opozicione levice. Oni pozivaju Čehe da izađu na Vaclavski trg kako bi protestovali protiv kršenja međunarodnog prava i, kako se navodi u pozivnici, protiv "krađe Kosova od Srbije".

Izvor: Tanjug/Beta via Blic

Pogledajte još