Osveta ili pravda? U Rusiji sude mrtvom čoveku! (VIDEO)

U zgradi Tverskog suda počeće proces u kome na optuženičkoj klupi neće sedeti niko.

Prvootuženi vlasnik Ermitaž kapital menadžmenta Vilijem Brauer je u Velikoj Britaniji i odbija da se javi sudu. Drugooptuženi Sergej Magnitski ni ne može da se pojavi pred sudom jer od 2009. godine počiva na Preobraženskom groblju u Moskvi.

U Rusiji se nikada do sada nije sudilo pokojnim ljudima. Kada je Magnitski umro u pritvoru istraga protiv njega je prvo obustavljena, a potom 2011. godine obnovljena., prenosi B92.

Osveta?
Advokat porodice Magnitski, Nikolaj Grohov, za B92 kaže da iza suđenja ne stoje pravni motivi.
”Prekidanje krivičnog dela zbog smrti nije odgovoralo onim činovnicima u poreskoj upravi, pravosuđu, policiji, arbitražnom sudu koji su učestvovali u sistematskom otimanju novca iz budžeta. Njima je bilo neophodno da obnove proces kako bi se osvetili mrtvom čoveku za to što ih je raskrinkao da su od 2006. do 2008. oštelili budžet za 11 miliradi rubalja“, navodi on.

Magnitski je kao pravnik firme koja je zastupala Ermitaž kapital tvrdio da je otkrio kako su određeni službenici u poreskoj upravi, sudstvu i policiji prevarom i falsikikovanjem dokumenata o vlasništvu prisvojili novac od poreza koji su tri firme Ermitaža već platile, tj. ti činovnici su nelegalno uzeli povraćaj poreza koji nije njima pripadao, koji nije ni trebalo da se vraća, i time oštetili budžet Rusije za 230 miliona dolara.

Magnitski je dao izjavu istražnim organima o svojim nalazima da bi se vrlo brzo istraga otvorila protiv njega, a on sam našao u pritvoru pod optužbom da je učestvovao u nezakonitom povrtaćaju poreza Ermitaž Kapitala.

U pritvoru je Magnitski proveo 11 meseci čekajući da počne suđnje. Prema zvaničnim informacijama umro je od srčanog udara.

Porodica, nezavisna istraga i zvanična istražna komisja izneli su da postoje sumnje da u najmanju ruku Magnitskom nije pružena pomoć na vreme, ni odgvorajuća zdravstrvena zaštita.

Istraga o njegovoj smrti završila se oslobađajućom presudom za načelnika medicinskog odeljenja privorske jedinice - oslobađajuću presudu tražio je tužilac.

(B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.