Brisel traži održavanje Parade ponosa u Srbiji

0

Predstavnici Evropske komisije koji su nedavno boravili u Beogradu naglasili su da će u narednim mesecima velika pažnja biti posvećena praćenju poštovanja prava seksualnih manjina, što bi podrazumevalo i održavanje Parade ponosa ove godine.

“EU smatra da je postojeća zakonska regulativa u domenu prava LGBT populacije u Srbiji adekvatna, ali da je neophodno pojačati napore kako bi u praksi bila sprovedena proklamovana načela“, navode sagovornici dnevnika “Danas”.

Prema rečima izvora, održavanje Parade ponosa, uz odgovarajuću policijsku zaštitu, donelo bi veoma pozitivne poene Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, a s takvim ocenama slažu se i stručnjaci za evropske integracije.

Johan van Merienboer, holandski ekspert za Zapadni Balkan, kaže da je ta tema “od ključne važnosti ne samo za Holandiju, već i za Nemačku i Švedsku“.

“Evropska komisija zna da holandski parlament neće pristati da se Uniji pridruži nijedna država koja ne poštuje prava seksualnih manjina. Takve činjenice svesna je i Srbija, budući da je tokom svoje posete Holandiji pre dva meseca potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić opsežno razmatrala navedeno pitanje sa uticajnom parlamentarnom Komisijom za evropske poslove”, objašnjava Van Merienboer.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je u oktobru prošle godine nakon što je u Beogradu iz bezbednosnih razloga otkazana Parada ponosa da je “Srbija propustila da pošalje snažnu poruku EU da se u državi nešto promenilo“.

(Danas)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.