Šezdeset godina Saveta Evrope

STRAZBUR, 27. april 2009. (FoNet) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) obeležila je danas na početku prolećnog zasedanja 60. godišnjicu ove najstarije panevropske organizacije, uz poruku predsednika PSSE Luis Marija de Puča da su izazovi sa kojima se ona suočava postali globalni.

U obraćanju poslanicima, Puč je podsetio da ova organizacija predstavlja oko 800 miliona Evropljana i da ide ispred drugih organizacija u pogledu zaštite ljudskih i drugih prava, kroz pristup novim konceptima u razvoju nauke, kriminala i drugih aspekata društva.

On je rekao da rad ove organizacije nikako nije završen, jer ona, kao svoju glavnu misiju, ima zaštitu ljudskih i građanskih prava i dodao da SE ne sme da zaboravi da niko nije imun na represeiju.

Puč je rekao da je SE do sada pratio razvoj društava u svetu, ali je upozorio da su izazovi s kojim se suočava postali globalni i ukazao na opasnost od terorizama i globalnog zagrevanja.

Obeležavanje godišnjice počelo je prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma sa izvodima iz govora Vinstona Čerčila o potrebi za osnivanjem SE posle Drugog svetskog rata i govorima nekadašnjih predsednika PSSE i generalnih sekretara SE.

Pogledajte još