fbpx

Sudija Ustavnog suda osumnjičen za prevaru sa falsifikovanom slikom Modiljanija

Prvo osnovno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare.

Po zahtevu tuzilaštva, saslušanje Stojkovića kod istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu zakazano je za 27. mart, rekla je Tanjugu portparol suda Ivana Ramić.

Sudija najvišeg suda u državi sumnjiči da je pozajmio od prijatelja Dragomira A. 55.000 evra, a kao zalog mu dao falsifikovanu Modiljanijevu sliku. Dragomir A. je preminuo, a pare nikad nisu vraćene njegovoj udovici.

Posle saslušanja istražni sudija će odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Stojkovića, koji je u Ustavni sud izabran 2010. godine na predlog Visokog saveta sudstva.

Prema zahtevu za sprovođenje istrage, Stojković je pokojnom Dragomiru rekao da mu je novac neophodan za lečenje i da će mu vratiti najkasnije za dva meseca.

Kao garanciju da će vratiti novac, Stojković je Dragomiru A. s kojim je bio prijatelj, dao umetničku sliku, tvrdeći da je to Modiljanijeva slika čija je vrednost 400.000 evra.

Tužilaštvo sumnja da je sudija u tom trenutku znao da je slika bezvredni falsifikat.

Kao oštećena, u ovom postupku najverovatnije će biti saslušana Dragomirova supruga.

Za krivično delo prevare u ovom obliku zaprećena je kazna do 10 godina zatvora.

Inače, Fond za humanitarno pravo 11. februara 2011. pokrenuo je inicijativu za razrešenje sudije Ustavnog suda Tomislava B. Stojkovića zbog sumnje da je 1999. godine na Kosovu bio umešan u otmicu advokata albanskog porekla.

Izvor: Smedia

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.