Šta je fenomen fantomske trudnoće?

Ovo nije jedini slučaj psihološke ili fantomske trudnoće koja nastaje usled prevelike želje za bebom. U poslednja dva veka zabeleženo je blizu 600 primera fantomske trudnoće.

Žena koja pati od fantomske trudnoće osjetiće sve simptome uključujući mučninu i dobijanje na težini.

Prvo što će žena uraditi jeste odlazak kod ginekologa gde će se požaliti na kašnjenje menstruacije, uvećane grudi, povraćanje i širenje stomaka. Ako test urina potvrdi postojanje trudnoće, ona će ostati pri ideji da je trudna ma šta njen ginekolog mislio.

Iako su fantomske trudnoće retke, najčešće se dešavaju ženama u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama kada žele dete i pokušavaju da zatrudne već dosta godina.

Fantomska trudnoća može se pojaviti i kod žena koje su nedavno pobacile kao reakcija na traumu, ali može biti i dokaz hormonalnog poremećaja.

Lečenje žena koje pate od fantomskih trudnoća mora biti veoma promišljeno i empatično uz jaku podršku partnera i porodice.

Iako postoje jasni dokazi da nije u pitanju trudnoća, žena može ostati ubeđena pa je viđanje sa psihijatrom neophodno.

Niko još nije otkrio zašto fantomsku trudnoću prate simptomi prave trudnoće, ali činjenica da žena izgleda trudno otežava objašnjenje o nepostojanju trudnoće.

Izvor: Cafe.ba

Pogledajte još