Andriji Draškoviću odbijena molba za uslovni otpust

Viši sud u Beogradu odbio je molbu za uslovni otpust Andrije Draškovića, pošto je stekao pravo da ga traži jer je u zatvoru izdržao dve trećine kazne od devet godina na koju je pravosnažno osuđen, objavljeno je na Portalu sudova Srbije.

Drašković devetogodišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog ubistva Surčinca Zvonka Plećića Pleće u restoranu "Rojal knez" 2000. godine, izdržava u zatvoru Sremskoj Mitrovici.

Molbu za uslovno puštanje na slobodu posle dve trećine odslužene kazne, sud je 5. februara odbio Draškoviću jer smatra da nisu ispunjeni uslovi za uslovi otpust shodno Zakonu o amnestiji od 16. novembra prošle godine.

O molbi za otpust Draškovićevog kum Aleksandra Golubovića, koji takođe služi kaznu od osam godina zatvora zbog istog krivičnog dela, još nije odlučeno.

Andrija Drašković je pravosnažnom presudom od leta 2011. godine osuđen na devet a Golubović osam godina zatvora, ali im je u kaznu uračunato i vreme koje su ranije proveli u pritvoru. Na osnovu Zakona o amnestiji od 16. novembra 2012, njima je kazna ipak umanjena za 25 odsto.

Drašković bi tako na slobodi trebalo da se nađe u oktobru, a Golubović nekoliko meseci kasnije, jer je manje vremena proveo u pritvoru.

Njima je Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za po godinu dana kazne zatvora, koje im je 26. septembra 2010. izrekao Viši sud u Beogradu nakon deset godina suđenja. Drašković je odmah nakon izricanja presude uhapšen, a posle pravosnažnosti presude i prebačen na izdržavanje kazne.

Osuđeni su zbog krivičnog dela ubistvo u saizvršilaštvu. Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović osuđivani su dva puta, ali su te presude ukidane.

Oni su najpre pravosnažno osuđeni na 11,5 i na 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina.
Na trećem suđenju oni su oslobođeni, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani.

Drašković i Golubović su proveli četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu. Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Plećić je likvidiran, nakon što je prišao za njihov sto u alkoholisaom stanju i upitao "Da li si ti ubio mog brata Zorana Šijana". Plećić je potom ustao i mobilnim telefonom udario o sto, a Golubović je u njega ispalio dva hica iz pištolja CZ, dok je Drašković ispalio tri metka iz "magnuma 357".

Viši sud je u presudi ocenio da je njihova reakcija bila preterana, iako Plećićevo ponašanje nije bilo primereno.
Tu presudu pratile su kontroverze, jer je njeno izricanje prvobitno bilo zakazano za 6. jul 2010. godine, ali je tog dana sudsko veće odlučilo da dopuni dokazni postupak veštačenjem stepena alkoholisanosti ubijenog Plećića, za kog je utvrđeno da je imao 2,5 promila alkohola u krvi.

Na narednom pretresu, kada je trebalo da se čuje mišljenje veštaka, izostao je sudija Aleksandar Ivanović, a ubrzo nakon toga sud je odlučio da promeni sve članove sudskog veća, izuzev predsednika sudije Zorane Trajković, zbog čega je suđenje početkom septembra krenulo ispočetka i okončalo pomenutom presudom.

To je bilo četvrto prvostepeno suđenje Draškoviću i Goluboviću pred šestim sudskim većem, posle 10 godina od pogibije Plećića.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još