Sviranje ne čini decu pametnijom

Dokazi koji mogu pokazati da neke aktivnosti povećavaju dečju inteligenciju mogu biti zapravo objašnjene time što neka deca dolaze iz povlašćenih sredina, a ne zbog njihovih školskih ili vannastavnih aktivnosti, smatraju stručnjaci.

Deca koja uče da sviraju obično dolaze iz obrazovanijeg društvenog sloja i iz porodica sa roditeljima koji zarađuju više od proseka, nego ostali njihovi vršnjaci.

Profesor Greg Šelenberg sa Univerziteta u Torontu vodio je istraživanje o uticaju muzičkog obrazovanja na inteligenciju u kojem je učestvovalo 130 dece uzrasta od 10 do 12 godina i naročito se fokusirao na dve važne osobine, savesnost i otvorenost ka novim iskustvima.

"Rukovodili smo se činjenicom da su deca koja su učila da sviraju neki instrument u većini slučajeva dobri učenici, postižu bolje rezultate nego što to pokazuje njihov IQ, tako da je očigledno nešto drugo bilo u pitanju, pretpostavili smo da je to bila njihova potpuno drugačija ličnost koja ih je određivala" rekao je Šelenberg.

On je predstavljajući rezultate objasnio da kada je u pitanju povezanost između sviranja i koeficijenta inteligencije jako mala, zapravo nikakva.

Stvar je u tome da je svako ljudsko biće različito od onog drugog i da sama ličnost jedinke određuje njegove afinitete kao i aktivnosti kojima će se baviti, a da je povezanost učenja sviranja sa porastom koeficijenta inteligencije čista slučajnost, ili je uopšte nema.

Tako su stručnjaci zapravo došli do potpuno drugog zaključka: da deca sa specifičnim ličnostima, većim saznajnim sposobnostima i iz dobrostojećih porodica imaju veće šanse da nauče da sviraju neki instrument, ali da to uopšte nema veze sa povećanjem inteligencije.

(Izvor: B92)

Pogledajte još