Najviše aflatoksina u svežem mleku – dvostruko veće koncetracije od dozvoljenih

0

U samo devet uzoraka sa liste od 35 uzoraka mleka, koju je na Tviteru postavio vojvođanski sekretar za poljioprivredu Goran Ješić, koncentracija aflatoksina niža je od najviše dozvoljene, dok je u pojedinim proizvodima, najčešće "Niške mlekare", "Subotičke mlekare", somborskog "Somoboleda" i kragujevačkog "Meglea", koncentracija ove kancerogene supstance čak i dvostruko veća od dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

U pitanju su uglavnom sveža, pasterizovana mleka. Najviše koncentracija Aflatoksina M1 od 0,1 mikrograma po kilogramu zabeležena je u Svežem mleku od jednog litra, pasterizovanom i homogenizovanom sa 2,8 odsto mlečne mesti Niške mlekare. Na kontrolisanom uzorku, takođe, nije bio ni uočljiv datum do kojeg je proizvod upotrebljiv.

Isto toliko je registrovano i kod “K plus” svežeg mleka mlekare “Megle”. Problematično je i sveže mleko sa 1,6 odsto mlečne masti iz “Niške mlekare”, u kojem je registrovano 0,099 mikrograma po klogramu aflatoksina, koliko i u “Ella” trajnom mleku “Subotičke mleklare”. U mleku proizvođača “SZR Sirela Maglić”, kao i u “Dukat” svežem melku 2,8 odsto mlečne masti, registrovano je 0,091 mikrograma aflatoksina.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić juče je saopštio rezultate prvog istraživanja mleka!

Moja je obaveza da do utorka dok ne stignu ostale analize budem kooperativan. Zvaničan stav biće saopšten najkasnije do srede“, napisao je visoki funkcioner DS-a.

On je dodao da je razlog povećanja koncentraciju aflatoksina u mleku to što je tog toksina bilo u hrani stoke – kukuruzu koji je prošle godine bio podložan toj gljivičnoj kontaminaciji zbog suše.

Ješić je ponovio da je Vlada Srbije obaveštena o tim rezultatima i dodao da očekuje da će se ona sutra oglasiti, a ukoliko to ne učini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će objaviti rezultate na svom sajtu.

Ješić je objasnio da u ovom slučaju nisu životinje bolesne, već da je hrana neispravna, što je od septembra i javni podatak.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je prošle nedelje da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 uzorka pokazalo potpunu bezbednost ove namirnice, a da je 28 uzoraka na granici dozvoljenih vrednosti aflatoksina.

Ješić je juče na svom Tviter profilu podsetio na ovu informaciju i dodao da je su ipak našli prisustvo aflatoksina, nakon čega se svi pozivitni uzorci ponovo testiraju.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.