Dramatične posledice Alchajmera

VAŠINGTON - Procenjuje se da oko 5,3 miliona Amerikanaca sada pati od Alchajmerove bolesti, a predviđa se da će se broj obolelih od ove bolesti povećavati kako populacija stari.

Alchajmerova bolest je šesti po redu uzročnik smrtnosti u SAD. Prvi znaci oboljenja su gubljenje pamćenja. Kako vreme protiče, osoba sa Alchajmerom neće više prepoznavati svoje najbliže, neće moći da govori, hoda ili da se smeje.

Ta bolest, međutim, uzima danak i onima koji se brinu o obolelima. U martu je jedna takva grupa održala demonstracije u Vašingtonu kako bi skrenula pažnju na problem i zatražila novac za istraživanje.

Bolest je, takođe, veoma - skupa. Gospođa Sun Kvak je promenila posao i preselila se kod 62-godišnje majke. Mnogi koji se brinu o bolesnicima napuštaju posao. Kvakova i njeni rođaci smenjuju se 24 sata, vode brigu o lekovima svoje majke i održavaju je u životu.

"Ona je često lepo raspoložena. Mislim da su to trenuci zbog kojih sam uz nju kako bih bila svedok tog trenutka i to podelila sa njom", kaže Sun Kvak.

Udruženje bolesnika sa Alchajmerovom bolešću saopštilo je da su troškovi pacijenata trostruko veći od troškova drugih starijih ljudi. Jedna nezavisna posmatračka grupa navodi da ta bolest košta američku vladu 148 milijardi dolara godišnje u zdravstvenim troškovima.

Prva dama Kalifornije Marija Šrajver bila je među onima koji su se obratili senatskom odboru. Njen otac ima tu bolest. On je bio političar i prvi direktor Korpusa mira.

Grupe aktivista zatražile su više novca za istraživanje i finansijsku pomoć za one koji neguju obolele.

"Znam da će biti veoma teško primeniti neke od ovih naznačenih preporuka. Ali sigurna sam da, ako čvrsto obećate i omogućite sjajnim naučnicima, kao što su oni koje sam sretala u laboratorijama širom ove zemlje, da istražuju, oni će napraviti lekove koji će usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti i možda je čak sprečiti", uverena je Marija Šrajver.

Aktivisti upozoravaju da će, ukoliko se ne pronađe način da se uspori bolest i da se zatim spreči, troškovi za negu pacijenata dostići razmere krize.

(FoNet)
27. april 2009.

Pogledajte još