Književnica Hilari Mantel: Kejt je plastična princeza!

Dvostruka dobitnica prestižne književne nagrade Buker kazala je da Kejt deluje kao da je "premazana sjajem", sa savršenim, plastičnim osmehom.

Kritike na princezin portret: Izgleda kao neprijatno stvorenje iz Sumrak Sage

Mantel je ovu izjavu dala pre dve nedelje, tokom predavanja u Britanskom muzeju koje je održala mesec dana po osvajanju nagrade Kosta za svoj novi roman "Leševe na videlo". Predavanje, naslovljeno "Kraljevski leševi", bilo je posvećeno istaknutim ženama iz kraljevske porodice kroz vekove.

Po rečima Mantelove, Kejt deluje kao da je planski izabrana za ulogu princeze.

- Nema nijednu manu: bolno je mršava, i više nego što bi iko poželeo, bez hirova je i nastranosti, a ne postoji opasnost da bi mogla da razvije vlastiti karakter.

- Deluje kao da je precizno, mašinski napravljena. Tako drugačija od Dajane čija su ljudska nespretnost i emotivna nestabilnost izbijale iz svakog njenog pokreta - navela je britanska autorka, dodajući da je gledala kako Kejt postaje "bezlična lutka koju definišu krpice koje nosi''.

- Danas je to buduća majka, spakovana u drugu vrstu otrcanih atributa. Kada bude prestala da ima mučnine, štampa će otkriti da blista. Otkriće da je život ove mlade žene bio prazan, jer njen jedini zadatak je rađanje - objasnila je Mantel, koja se tokom predavanja pitala i da li je monarhija "prikladna institucija za odraslu naciju".

Portparol književnice je u izjavi za londonski "Telegraf" rekao da njen govor nije bio kritičan, već "izuzetno saosećajan" sa ženama kraljevske porodice koje Manel vidi kao žrtve svojih sudbina

Pogledajte još