Bivši premijer Mirko Cvetković pod istragom zbog novog biznisa!

Postupak protiv Cvetkovića pokrenut nakon što je “Alo!” postavio pitanje Agenciji da li je za nove poslovne aktivnosti bivšeg premijera data saglasnost na način kako to propisuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Iz te institucije je stigao odgovor da je „uvidom u službenu evidenciju utvrđeno da nije evidentiran zahtev Mirka Cvetkovića za obavljanje posla nakon prestanka javne funkcije“.

Cvetković je u izjavi medijima 23. januara ove godine potvrdio da je po prestanku javne funkcije narodnog poslanika uveliko uplovio u inostrani biznis.

- Trenutno radim na jednom manjem projektu koji je vezan sa SAD, a u toku su razgovori o jednom ozbiljnijem projektu, takođe u inostranstvu - izjavio je Mirko Cvetković, ali nije objasnio o kakvom poslovnom angažmanu je reč.

Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, u izjavi za „Alo!“ potvrdila je da je ta institucija pre nekoliko dana započela istragu o novom biznisu bivšeg premijera.

- Agencija je formirala predmet i time je započeta zakonska procedura provere svih okolnosti oko poslovnog angažmanja gospodina Mirka Cvetkovića. Imajući u vidu činjenicu da bivši premijer od Agencije nije zatražio saglasnost za obavljanje novog posla, ceo slučaj će ispitati naša Služba za rešavanje sukoba interesa. Javnost će o svemu biti obaveštena tek kada postupak bude okončan - kaže za „Alo!“ Tatjana Babić.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije u članu 38 propisuje da funkcioner kome je prestala javna funkcija „dve godine po prestanku funkcije ne može da zasnuje radni odnos, odnosno poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom koja obavlja delatnosti u vezi sa funkcijom koju je funkcioner vršio, osim po dobijenoj saglasnosti Agencije“.
Zakon takođe obavezuje bivšeg funkcionera da pre zasnivanja radnog odnosa, odnosno poslovne saradnje, zatraži saglasnost Agencije. Ta institucija je dužna da po zahtevu odluči u roku od 15 dana, a u slučaju da u tom roku ne odgovori, smatra se da postoji saglasnost.

“Alo!” je pokušao da preko DS-a, čiji je Cvetković donedavno bio poslanik, dobije komentar o ovom slučaju, ali do zaključenja ovog izdanja nam se niko nije javljao na poznate brojeve telefona.

Nenanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“, smatra da novi angažman bivših funkcionera treba posmatrati u zavisnosti od toga šta je delatnost novog poslodavca.

- Imajući u vidu da je predmet rada premijera veoma širok, jer se vlada praktično bavi svim pitanjima, teško je zamisliti bilo koji novi spektar poslova koji se praktično ne dovodi u vezu sa prethodnom Cvetkovićevom funkcijom - kaže Nenadić.

Na naše pitanje da li postoji sukob interesa ukoliko se ispostavi da je Cvetković ostvario inicijalne kontakte sa novim poslodavcem isključivo sa pozicije funkcije premijera Srbije, Nenadić kaže da to svakako može da bude problematično.

- Potpuno je drugačija situacija ukoliko ta firma ili organizacija nema nikakve aktivnosti u Srbiji i u tom slučaju Agencija bi bez rezerve mogla da izda saglasnost za zapošljavanje. Međutim, ukoliko je firma imala ranije kontakte i aktivnosti u Srbiji, onda bi to zahtevalo da se utvrdi koje prirode su ti kontakti bili, kao i to da li je lično Cvetković sa njima imao kontakte u periodu dok je bio premijer - zaključuje Nemanja Nenadić.

Alo

Pogledajte još