Haradinaj: Kada bih se sreo sa Dačićem rado bih se rukovao sa njim

Haradinaj je u intervjuu za TV Slovenija izrazio podršku dijalogu Beograda i Prištine i rekao da od tih razgovora očekuje "konačnu normalizaciju odnosa", odnosno "normalan život u obe države" što se "dešava polako, ali se dešava".

"Kada bih se sreo s Dačićem rado bih se sa njim rukovao kao i sa svakim drugim prestavnikom Srbije", rekao je Haradinaj u razgovoru s dopisnicom TV Slovenije iz Beograda.

Na pitanje kakav dogovor očekuje za sever Kosova - da li širu autonomiju od one koju predviđa plan Martija Ahtisarija, Haradinaj je odgovorio da vlasti u Prištini slede taj plan i ustav, a oboje predviđa "neku vrstu samouprave za kosovske Srbe na severu što je za sada za njih labav pojam".

"Ahtisari je predvideo samoupravu sa Srbe u centralnom Kosovu dakle u enklavama i za Srbe koji žive na severu Kosova", rekao je on i dodao da za sada Srbima se severu to nije moglo da se omogući, ali i izrazio uverenje da će to biti moguće posle dogovora.

Autonomija bi prema njegovom mišljenju bila "u smislu lokalne samouprave, opštinske, onako kako važi i drugde na Kosovu", odnosno bila bi "u okviru opština" kao i drugde na Kosovu.

Haradinaj nije želeo da odgovori na pitanje novinarke o tome što ga je srpsko tužilaštvo optužilo da su već u prvom haškom procesu protiv njega ubijeni svi svedoci.

Na kraju razgovora, objavljenoj na internet stranici Televizije Slovenija, Hardinaj je izrazio želju za što skorijim približavanjem Evropskoj uniji kako Prištine, tako i Beograda.

(Blic)

Pogledajte još