Verica Kalanović: Ustav treba da se menja

Ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije je u intervjuu za list Danas rekla da povod za promenu Ustava neće biti regionalizacija, ali da bi bilo dobro da se najviši pravni akt promeni tako što će omogućiti regionalizaciju Srbije.

“U koalicionom sporazumu su zadati osnovni pravci delovanja Vlade i jedan od usvojenih principa jeste regionalizacija i decentralizacija. Na tome se svakodnevno radi i razgovara”
, navodi Verica Kalanović.

“Međutim, ako govorimo o tome da li će u Srbiji biti uspostavljeni administrativni regioni, za to još ne postoji politička volja. Za to je potrebna promena postojećeg Ustava, ali i mnoge druge pretpostavke. URS smatra da Srbija treba da bude zemlja sa regionima”, podseća ona.

Ministarka, međutim, nije mogla da precizira da li će Ustav biti promenjen u mandatu aktuelne Vlade.

“To znači da će se Ustav menjati, recimo, u narednih pet godina. Što se tiče regionalizacije i decentralizacije Srbije, ako postoji stotinu stvari koje treba menjati, za 80 nije potrebna promena Ustava. Zato, hajde da radimo na njima, ne moramo da čekamo promenu Ustava”, kaže Verica Kalanović.

Ona se osvrnula i na spekulacije o prevremenim izborima, ocenivši da nije normalno da posle šest meseci građani ponovo izlaze na birališta.

“Čini mi se da veliki broj ljudi govori o tome. Što se URS tiče, malo smo se umorili od priča o izborima i nastojimo ozbiljno da radimo svoj posao. Ako bude izbora, ići ćemo na njih podignute glave. Izbori od nas ne zavise”, poručila je funkcionerka URS-a.

Isti stav, međutim, nema kada je reč o Beogradu. Kalanovićeva smatra da vlast u glavnom gradu ne funkcioniše, te da mora doći do unutrašnjih promena u funkcionisanju prestonice ili će Beograd ići na prevremene izbore.

(B92)

Pogledajte još