Oživljavanje jezera

Na Oblačinskom jezeru blizu Merošine privode se kraju radovi na spasavanju jezera od isušivanja i izgradnji sportskih terena, čime će oživeti turizam.

Oblačinsko jezero, posle višegodišnje zapostavljenosti, ponovo postaje turistički adut merošinske opštine.

Jezero nastalo izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci šezdesetih godina bilo je jedno od najposećenijih turističkih destinacija u ovom delu Srbije. Međutim, pošto se nije održavalo, jezero se pretvorilo u baruštinu. Zahvaljujući pomoći države privode se kraju radovi koji će turiste ponovo vratiti u Merošinu.

Hranislav Perić, direktor Direkcije za sport, turizam i rekreaciju „Oblačinsko jezero", kaže da je novo rukovodstvo opštine Merošina vrlo brzo shvatilo šta ima u rukama i odlučilo da ponovo oživi mesto po kojem je ovaj deo Srbije bio poznat.

- Sagledali smo naše privredne mogućnosti i shvatili da Oblačinsko jezero može da bude izvor najvećeg profita za našu opštinu. Konkurisali smo kod Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj sa dva projekta, od kojih se jedan odnosio na rekonstrukciju brane na jezeru, a drugi na izgradnju otvorenih sportskih terena. Oba su prošla i od države smo krajem prošle godine dobili 20 miliona dinara. Raspisan je tender, posao je dobila firma „Telekomunikacije" Blace i radovi se privode kraju - objašnjava Perić.

Prvi posao bilo je spasavanje jezera kojem je pretilo isušivanje. Perić kaže da je ova faza radova uspešno okončana.

- Brana na Krajkovačkoj reci od izgradnje nije rekonstruisana, pa je došlo do oticanja vode iz jezera. Ni prirodni izvori u jezeru nisu bili dovoljni za njegovo napajanje, pa smo izgradili tri kilometra dug dovod vode iz Krajkovačkog jezera. Smeštajni kapaciteti od tridesetak postelja bili su potpuno ruinirani, pa smo i njih morali da obnovimo. 

U toku je i izgradnja četiri teniska i terena za rukomet, košarku i mali fudbal i tribina za 500 gledalaca. Posebno smo ponosni na izgradnju malog akvaparka, odnosno dva bazena namenjena deci, sa svim sadržajima potrebnim za zabavu najmlađih. 

Sve će to biti spremno do prvog maja, kada očekujemo da ugostimo 5.000 ljudi samo prvog dana praznika - navodi Perić, i dodaje da je bez obzira na loše ekonomske prilike direkcija koja gazduje jezerom uspela da ove projekte finansira sa četiri miliona svojih para.

Cilj opštine Merošina, kako ističe Perić, jeste da gostima pruži što raznolikije sadržaje. Jezero je nekada bilo raj i za ribolovce, pa rukovodstvo Merošine računa i na njihov povratak. 

Izvor: Press

Pogledajte još