"Gazda Jezdi" pet godina zatvora, pušten na slobodu zbog odslužene kazne

0

Viši sud u Beogradu odredio je u prvostepenoj presudi nekadašnjem vlasniku piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimiru Vasiljeviću kaznu zatvora od pet godina zbog višemilionskog oštećenja građana Srbije početkom devedesetih. Zbog odslužene kazne, Vasiljević će biti biće pušten na slobodu.

Sudija Višeg suda u Beogradu Slađana Marković proglasila je krivim i nekadašnjeg direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića, koji je takođe osuđen na pet godina zatvora, piše “Blic”.

Vasiljevićevog zeta i šefa trezora Dragana Antonijevića, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića, sud je oslobodio optužbe.

Iako je proces zbog malverzacija u toj piramidalnoj štedionici poznat po Vasiljeviću, prvi na optužnici je Podgoričanin Milorad Vukotić – direktor Banke privatne privrede Crne Gore. Za Vukotićem je krajem 2011. godine raspisana poternica, određen mu je pritvor i odlučeno da mu se sudi u odsustvu.

Vasiljević je takođe dva puta bežao iz zemlje. Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Tokom višegodišnjeg suđenja, Vasiljević je ponovo iz Srbije pobegao 2006. godine i suđenje je tada prekinuto.

Vasiljević je u Centralnom zatvoru u Beogradu od 26. marta 2010. godine, kada je izručen Srbiji iz Holandije, u kojoj je godinu dana ranije uhapšen po srpskoj poternici.

(Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.