Evo zašto Srbi vole Putina

U nedavnom ispitivanju javnog mnjenja u Novom Sadu pokazalo se da je političar o kojem građani imaju najpozitivnije mišljenje - predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je dobio daleko iznad pedest odsto procenata glasova ispitanika.

Ovo nije prva anketa sprovedena u Srbiji sa istim ishodom. Mnogi mediji, naročito u Rusiji, ali i analitičari u drugim zemljama, pitaju zašto je Putin najpopularniji političar među Srbima i čime je stekao takvo poverenje.

POGLEDAJ I: Svi Putinovi podvizi FOTO

Ruski mediji spekulišu da je baš u Novom Sadu anketa dala takve rezultate zato što je u tom istom gradu nedavno vraćanje zvaničnog pisma ćirilice u gradske autobuse u ogromnom delu medija predstavljeno maltene kao skandal, iako je reč o usklađivanju sa važećim ustavom i o čuvanju kulture i tradicije.

Slična je situacija i kada je reč o mnogo krupnijim temama, kao što je, na primer, Kosovo i Metohija, kada mnogi domaći političari izbegavaju da kažu očigledne stvari - navodi "Glas Rusije".

Sa druge strane, ruski predsedniik Putin do sada je iskoristio mnogo prilika da svetskoj javnosti kaže i skrene pažnju na pojedine činjenice koje se tiču Srbije, i to ponekad na ubedljiviji način od samih zvaničnika iz Srbije.

Na primer, povodom društveno-političkog stanja u svetu i onog što se očekuje u ovoj godini, Putin se osvrnuo na ponašanje SAD prema malim narodima, posebno Srbima.

"Onaj koji sebe danas nezvanično i neopravdano naziva gospodarom sveta morao bi da zna da niti je zaista najjači niti mu trenutna pozicija daje za pravo da ugnjetava druge narode, države i vere.

Svedoci smo da je jednom narodu sa Balkana teritorija rasparčana od strane tih velikih sila, a da se taj narod i dalje smatra dželatom, a ne žrtvom, krivcem, a ne oštećenim. Tome se mora reći dosta", rekao je Putin jasno aludirajući na Srbiju i Srbe.

Na jednoj od konferencija za novinare Putin je govorio o Kosovu i Metohiji:

"Podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova je nemoralna i protivpravna. Kako vas nije stid, Evropljani, da sa takvim dvostrukim standardima pristupate rešavanju istih pitanja u raznim delovima sveta?

Kada kažete da je Kosovo poseban slučaj, to je sve laž. Nikakvog posebnog slučaja tamo nema, i svi to odlično znaju. I, naravno, mi ćemo pitanje takvog ponašanja postaviti u Savetu bezbjednosti UN".

Putin je, kako navode analitičari, tokom posete ruskog diplomate Dmitrija Rogozina ponudio Srbiji da vrati suverenitet i snagu. Visoki zvaničnik ruske vlade je tada između ostalog poručio:

"Rusija je sa vama, Putin je sa vama, potrebna nam je jaka Srbija koja će zastupati svoje stavove."

Na prošlogodišnjem obrazovnom forumu u mestu Seliger, Putin je rekao da će učiniti sve da Srbija ima budućnost i da će pomoći da odnosi dve zemlje budu bolji, kao i da će se potruditi da Srbija i Rusija imaju zajedničku budućnost.

Ruski mediji pišu da je zanimljivo na koji je način ruski predsednik završio razgovor sa srpskim predsednikom pre izvesnog vremena, povodom novogodišnjih praznika.

Putin je izrekao krajnje neuobičajene reči pozdrava, koje se retko ili skoro nikada ne mogu čuti u svetu visoke politike: "Ljubim Vaš narod i Vas, gospodine predsedniče."

Ruska javnost zaključuje da u takvim izjavama i postupcima ruskog predsednika treba tražiti odgovor zašto je Putin toliko popularan među Srbima.

Tanjug, Srna

Pogledajte još