Naređeno povlačenje: U 50 vrsta mleka povećan nivo aflatoksina

0

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelabićanin rekla je da je dat nalog za povlačenje 50 vrsta mleka jer je utvrđeno da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina ili je na granici dozvoljenog.

“Analiza ispravnosti mleka po nalogu Ministarstva poljoprivrede rađena je na Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, jedinoj referetnoj laboratoriji u Srbiji, i ona je pokazala da je 28 uzoraka od 37 sumnjivo, odnosno da ima povišen nivo aflatoksina”, rekla je Čelabićanin novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, nalog je dat za povlačenje mleka skoro svih mlekara u Srbiji, među kojima su “Imlek”, “Niška mlekara”, “Subotička mlekara” i mlekare iz Šapca.

“Dat je nalog mlekarama da povuku sve mleko koje ima više ili u granici od 0,05 aflatoksina po mikrokilogramu. Ministarstvo nije ćutalo, mi ne štitimo proizvođače. Svako je dobio nalog da povuče mleko po broju loga”, istakla je Čelabićanin i dodala da brzina povlačenja mleka sa rafova zavisi isključivo od mlekara čija je to obaveza.

Ona je demantovala tvrdnje da Ministarstvo poljoprivrede nije blagovremeno delovalo i istakla da su odmah po dobijanju informacija kolega iz Republike Srpske, inspektori izašli na teren i da je ta prva analiza pokazala da Srbija nije uvezla sumnjivo mleko mlekare “Dukat” iz Hrvatske.

(Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.