Odlični kućni trikovi naših mama i baka

1. Neka vam sredstva budu pri ruci
Jedan od odličnih saveta je da držite potrebna sredstva za čišćenje u svakoj sobi. Velika komplikacija prilikom čišćenja kuće je nošenje raznih sredstava, četki, krpa, krema za poliranje iz sobe u sobu. Ako imate prostora u kupatilu, kuhinji i drugim prostorijama, držite tu potrebna sredstva za čišćenje, jer će vam tako biti lakše i brže da očistite prljavštinu ili prašinu kada je primetite.

2. Novine su čudesne
Brisanje prozora je prava gnjavaža. Morate baš da se potrudite kako bi staklo bilo uglancano i bez tragova. Jedan od najboljih trikova za pranje stakla je da koristite novine umesto tkanine ili krpe. Za poslednji glanc koristite alkohol umesto sredstva za prozore.

3. Odustanite od omekšivača
Mislite da morate da koristite omekšivač kada perete odeću? Omekšivač daje miris odeći i ona postaje mekša, ali neki mirisi su toliko jaki da preovladavaju. Sirće ima isti efekat kao omekšivač, a ne ostavlja tako jak miris. Pri tom je jeftinije i ne zagađuje u toj meri životnu sredinu. Dodajte polovinu šolje prilikom svakog pranja.

4. Voda je loša, a mikrofiber dobar

Ako imate tragove lepljivih prstiju svog deteta na zidu, ne koristite vodu da ih uklonite. Voda može da natopi tapete i napravi na njima balončiće ili da skine boju sa zida. Najbolji metod čišćenja za olovke, voštane boje ili lepljive stvari na zidovima je suva mikrofiber krpa ili sunđer.

5. Magična pasta za zube
Reč je o običnoj, beloj pasti bez pruga, koja je odlično sredstvo za uklanjanje mrlja, samo je treba koristiti štedljivo. Možete da je koristite na onim mestima na zidu gde vam nije pomogla krpa od mikrofibera. Takođe, uz pomoć paste možete da uklonite ogrebotine i mrlje sa nameštaja, cipela i belih patika, ploče na pegli i hromiranih površina.

6. Alkohol može da bude koristan

Ovo je jedan od najinteresantnijih saveta za bolje čišćenje. Poprskajte pločice u kupatilu sa čistom votkom i pustite da odstoji deset minuta. Alkohol uklanja ostatke sapuna i tragove vode, tako da ćete za čas dobiti čiste i sjajne pločice.

7. Problem sa ljubimcem
Obožavate svog ljubimca, ali čišćenje njegovih dlaka nije baš zabavno. Stavite gumene rukavice i brzo protrljate ruke iznad površine na kojoj se nalaze dlake, uz pomoć statičkog elektriciteta koji ste stvorili, dlake će se zalepiti za rukavice.

8. Nova upotreba koka-kole
Svi smo čuli priče kako zub može da se rastvori u čaši koka-kole ako se ostavi dovoljno dugo i da koka-kola može da usija prljavu kovanicu, a da li ste znali da može da bude odlično sredstvo za čišćenje toaleta . Prospite koka-kolu i ostavite je da deluje sat vremena, a zatim operite školjku četkom za WC.

9. Trik sa mašinom za sudove
Ako vaša mašina za sudove ne pere dobro, zaboravite ona skupa – “sveujednom” sredstva za čišćenje. Jednostavno je pustite jednom da odradi program dok je prazna – sa tabletom za pranje – i dodajte dve šolje sirćeta.

10. Prirodan miris
Iako osveživači vazduha najčešće imaju prijatne mirise, taj miris je veoma dominantan i maskira sve druge. Najbolji osveživači vazduha su oni prirodni – vosak, sveže cveće ili potpuri su bolji osveživači od sprejeva ili veštačkih mirisa.

Izvor: B92