Kriza tera Francuskinje iz butika

Pogođena ekonomskom krizom i stalnim porastom nezaposlenosti, vrednost prodaje ženske odeće smanjena je na 11,0 milijardi evra prošle godine, i po svemu sudeći, ova godina će ličiti na prethodnu.

Suprotno, francuski proizvođači odeće i dalje imaju dinamičan porast izvoza koji je započeo početkom 2010, pišu francuski mediji.

U prošloj godini, vrednost izvoza odeće porasla je za 3,4 odsto, profitirajući naročito od pada evra u odnosu na dolar, i tako dostigla iznos od 2,650 milijardi evra.

Uticaj evropske krize je, zaista, očigledan. Italija je ustupila svoje prvo mesto SAD-u, među kupcima francuske odeće, budući da je izvoz u tu zemlju opao u prošloj godini za 13 odsto (na 229,0 miliona evra), dok je u SAD porastao za 28 odsto, dostigavši vrednost od 235,7 miliona evra.

Španija u prošloj godini zadržava treće mesto, uprkos padu od 12 odsto, koji je rezultirao slabljenjem njene ekonomije. Najveći porast izvoza odeće bio je u Hongkong, od 40 odsto, tako da je vrednost izvoza u ovu zemlju iznosila 154 miliona evra.

Kinesko tržište koje učestvuje sa svega 3,6 odsto u ukupnom izvozu francuske odeće, takođe je u razvoju. U ovoj zemlji neke francuske marke kao što su Šako ili Didier Parakian već imaju svoju mrežu prodavnica, navodi časopis Kapital.

Izvor: Tanjug; B92

Pogledajte još