Najnovije istraživanje: Smog je okidač za srčani udar

Radi se o česticama promera od 2,5 mikrometara ili još manjim, koje najviše nastaju sagorevanjem uglja i nafte u elektranama ili benzina i dizela u vozilima, izveštava AFP.

Te čestice, poznate kao "pm2,5", koje su oko 30 puta manjeg promera nego ljudska vlas, odavno su isticane kao respiratorni problem jer njihova sićušnost omogućava da prodru duboko u pluća. Manje se posvećivala pažnja njihovom uticaju na zdravlje srca.

Tim sa Londonske škole higijene i tropske medicine, kojim je rukovodila Ketrin Toun, pratio je slučajeve 154.000 pacijenata u Engleskoj i Velsu, koji su izmedju 2004. i 2007. bili hospitalizovani zbog srčanog udara.

Ovi pacijenti su praćeni tokom više od tri godine po otpuštanju iz bolnice. U tom periodu umrlo ih je gotovo 40.000.

Pošto je uzeo u obzir dejstvo faktora kao što su socijalno-ekonomski status i eventualni pušački staž pacijenata, londonski tim je utvrdio jasnu vezu izmedju čestica "pm2,5" i smrtnog rizika ispitanika.

"Utvrdili smo da se sa svakih 10 mikrograma više ovih čestica po metru kubnom stopa smrtnosti ispitanika povećava za 20 odsto", ističe Ketri Toun.

Prosečna količina "pm2,5" čestica u Engleskoj je 11 mikrograma po metru kubnom, a najveća je u Londonu 14,1 mikrogram.

Svetska zdravstvena organizacija SZO preporučuje da prosečna količina dotičnih čestica u kubnom metru vazduha ne treba da predje 10 mikrograma, a čovek bi maksimalno smeo da bude izložen koncentraciji od 25 mikrograma tokom perioda ne dužeg od 24 časa.

.
Izvor: B92

Pogledajte još