Neupadljive, prodorne, smrtonosne: Američka vojska predstavila mikroletelice ubice (VIDEO)

Direktorat za vazduhoplovne objekte, istraživački ogranak Vazduhoplovnih snaga SAD, objavio je kompjuterski generisani snimak koji prikazuje buduće kvalitete njegovih mikro letelica (MAV). Ove neobične smrtonosne mašine mogu da lebde i da u jatima obavljaju složena izviđanja, ali i da protivnika onesposobe uz pomoć hemikalija ili zapaljivog tereta, prenosi "Blic".

Direktorat za vazduhoplovne objekte, smešten u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Piterson u Dejtonu, američka savezna država Ohajo, već izrađuje prototipe ovih malih letelica, za koje se veruje da će uneti revoluciju u savremeno vođenje rata.

- Neupadljive, prodorne, smrtonosne. Takve su mikroletelice, koje uvećavaju mogućnosti ratnika budućnosti - naglašava narator na snimku.

Prema ovom videu, MAV će postati suštinski element ratnog okruženja koje je izloženo neprestanim promenama.

U izveštaju objavljenom u martovskom broj časopisa “Nacionalna geografija”, zvaničnici Ratnog vazduhoplovstava SAD saopštavaju da prototipi ovih letelica već postoje i rade, ali da troše previše energije, pa mogu da ostanu u vazduhu samo nekoliko minuta. Istraživači, međutim, procenjuju da će za nakoliko godina, zhvaljujući poboljšanoj tehnologiji baterija, i ovaj problem biti rešen.

Minijaturne bespilotne letelice će funkcionisati tako što će avion u prolazu na grad izbacivati jata ovih uređaja. Oni zatim u međusobnoj saradnji formiraju širok i detaljan pregled bojnog polja i izdvajaju pojedinačne mete bez gubljenja uvida u širu sliku. MAV će međusobno razmenjivati podatke, što će drugim napadačkim sredstvima, ili operaterima, obezbediti pregled u realnom vremenu i pouzdano donošenje odluka.

Minijaturne letelice, pritom, ne lete kao avioni, već kao insekti, a velika učestalost zamaha krilima im omogućava da lebde i manevrišu u uskim prostorima. Trenutno postoje tipovi MAV koji lete po uzoru na noćnog leptira i na goluba, opremljeni kamerama za osmatranje, ali kod oba je prisutan pomenuti problem da troše baterije u roku od nekoliko minuta.

Pored razvoja jačih baterija, Ratno vazduhoplovstvo SAD radi i na tehnologiji koja bi omogućila da minijatrune bespilotne letelice kradu struju iz električnih mreža i drugih izvora - što bi im omogućilo da funkcionišu danima, pa čak i nedeljama.

Izvor: D. Milojković za "Blic"

Pogledajte još