Na Moravi raj za dušu

JAGODINA - Prvomajske praznike Pomoravci tradicionalno koriste da izađu u prirodu i posete atraktivna izletišta, a ta odredišta zavređuju više pažnje srpskih turista i turističkih poslenika. Jer, na 150 kilometara od Beograda i 100 kilometara od Niša, nalaze se pravi turistički biseri. 

Resavski kraj obiluje nedirnutim prirodnim lepotama, bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Najviši vodopad u Srbiji Veliki buk na Lisinama u podnožju planine Beljanica kod Despotovca, Resavska pećina, vodopad Prskalo i prašuma Vinatovača, samo su neka od pravih prirodnih lepota ovog kraja. Obilazak resavskog kraja, ne može se zamisliti bez manastira Ravanice, zadužbine cara Lazara, i Manasije, zadužbine njegovog sina despota Stefana. 

- Resavska pećina počela je da radi 1. aprila - kaže direktorka JP “Resavska pećina” Gordana Milošević. - Uredili smo spoljnu i unutrašnju rasvetu, obavili značajne radove na ostaloj infrastrukutri za prijem većeg broja turista. Cene ulaznica za odrasle su 250 dianra, učenike 200, a za predškolce je ulaz besplatan. 

U novoformiranom jagodinskom turističkom centru najbolje će se osećati oni koji očekuju urbaniji pristup turizmu. Reč je o gradskom parku “Đurđevo brdo”, koji se prostire na više hektara lepo uređenih šuma i livada, a odmah pored nalaze se zoo-vrt”Tigar”, Muzej voštanih figura, Akvapark i sportski kompleks. U samom turističkom centru je nekoliko atraktivnih restorana. 

Direktorka Turističke organizacije, Milena Anđelković, ističe da pored turističkog centra, treba izdvojiti i muzeje naivne i marginalne umetnosti i Zavičajni muzej, kao i manastir Jošanicu. 

MANASTIR LEŠJE 

MANASTIR Lešje na putu ka Grzi nezaobilazan je deo hodočašća pravoslavnih vernika. Obnovu manastira pre četiri godine započeo je monah Jovan Ravanički i sada je to kompleks sa dve nove manastirske crkve i konakom. Obližnje izvore vode po predanju posećivali su Nemanjići i na njima vidali rane. Manastir su porušili Turci, posle stravičnog pokolja pravoslavnog življa, i nekoliko vekova je bio potpuno zaboravljen. Do manastira vodi novoasfaltirani put. 

BEZ MOBILNOG 

Do paraćinskog izletišta Grza stiže se putem koji zbog silnih rupa više liči na bojno polje, ali u samom izletištu dominira reka Grza, veštačko jezero i nedirnuta priroda. Za one koji žele da pobegnu što dalje od dostignuća savremene civilizacije ovo je idelano mesto za višednevni odmor, jer signali mobilnih telefonija još nisu zakoračili dolinom Grze.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još