Švajcarski rendžeri ubili svog jedinog medveda

0

Medved pod imenom "M13" ustreljen jer je, kako tvrde švajcarski zvaničnici, bio pretna za stanovništvo i dodaju da su rendžeri postupili u skladu sa postojećim planom o postupanju sa medvedima u Švajcarskoj.

Švajcarci su juče ubili svog jedinog medveda. Švajcarski zvaničnici tvrde da je mužjak mrkog medveda, pod imenom “M13”, ubijen jer je predstavljao opasnost za stanovništvo.

Medveda su ustrelili rendžeri u skladu sa postojećim planom o postupanju sa medvedima u Švajcarskoj – izjavio je za AFP predstavnik Federalne agencije za okolinu.

Medved M13 je živeo u planinama u ističnoj Švajcarskoj, na granici sa Italijom. Dvogodišnja životinja je redovno zalazila u sela i zaseoke u potrazi za hranom, a čak je i stekla naviku da prati ljude.

Medved se već od novembra prošle godine smatrao problematičnim. Kako ne bi morali da ga ubiju, rendžeri su pokušali da povećaju njegov strah od ljudi bacajući petarde, ali očigledno da to nije pomoglo.

M13 je bio jedan od medveda iz programa koji je pokrenut u italijanskoj pokrajini Trentino-Južni Tirol kako bi se ova životinja, koju su lovci istrebili, ponovo vratila u te krajeve.

Populacija medveda na italijanskoj strani danas broji oko 30 jedinki. Aktivisti iz organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF) oštro su osudili akciju švajcarskih rendžera.

Oni ističu da je normalno za medveda da se probudi iz hibernacije i siđe u dolinu u potrazi za hranom i navode da bi se sa dolaskom toplijeg vremena M13 sam vratio u planine.

Osim toga, s obzirom na to da uskoro dostiže zrelost, medved bi se najverovatnije vratio u Italiju da tamo potraži ženku, dodaju predstavnici WWF-a.

Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.