U Americi od posledica prebijanja preminuo trogodišnji usvojeni dečak iz Rusije

Kako prenosi Branko Vlahović, stalni dopisnik "Novosti" iz Moskve, zakasnela vest da je pre skoro mesec dana umro, od posledica prebijanja, trogodišnji Maksim Kuzmin ponovo je uzbudila Rusiju, jer je on dvadeseta žrtva ovog sistema usvajanja dece.

Rusko tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak protiv ljudi koji su krivi za Maksimovu smrt. Savet Federacije Rusije (donji dom parlamenta) je saopštio da je dopuštanje da rusku decu usvajaju u Americi zapravo velika opasnost za najmlađe. Duma je pozvala američkog ambasadora Majkla Makfola da dođe u ruski parlament i informiše šta se to događa sa ruskom decom u SAD.

Američki ambasador je preko Tvitera saopštio da “zasada ne zna detalje, ali smrt deteta je užasna tragedija”.

Poginuli dečak Maksim je iz istog sirotišta u Pskovskoj oblasti odakle je bio i Dima Jakovljev koji je 2008. nastradao u Americi, jer ga je novi “otac” zaboravio u automobilu na suncu, pa je temperatura u kolima bila oko 50 stepeni.

Braća Maksim i Kiril stigla u SAD, u januaru 2010, u novoj domovini su im odmah promenili imena. Maksim je postao Maks Alan Šato, a Kiril je Kristofer Elvin Šato. Američki par koji ih je usvojio, platio je agenciji mogućnost da postanu “roditelji” dvojici ruskih dečaka više od 70.000 dolara.

Rusi povodom poslednjeg slučaja traže da njihovi istražitelji zajedno sa američkim učestvuju u istrazi i utvrde krivicu žene koja je usvojila Maksima, a kasnije ga ubila batanima. Tužilaštvo Teksasa, gde se dogodilo ubistvo, spremno je da sarađuje. Američke vlasti su takođe obećale pomoć.

Maksim je 9. januara napunio tri godine, a umro je 21. januara zbog “žestokog” vaspitavanja nove majke, Laure Šato. Pri obdukciji lekari su primetili brojne povrede glave i tela. Patolozi su ustanovili i pucanje unutrašnjih organa, što je mogla biti posledica batinanja. Osim toga, ustanovljeno je da su Maksimu davali jaki lek koji se obično koristi u lečenju šizofrenije odraslih osoba. Dete je umrlo do dolaska Hitne pomoći.

Laura i Alan Šato su usvojili malog Maksima i njegovog dvogodišnjeg brata Kirila. Američke vlasti su posle Maksimove smrti oduzeli bračnom paru Šato dvogodišnjeg Kirila. Laura još nije zvanično okrivljena za smrt deteta.

Nataša Višnjevska, glavni lekar doma u kojem je do usvajanja živeo Maksim, kaže da dečaku nisu bili potrebni psihotropski preparati. On je navodno imao srčanu manu ali je mentalno bio zdravo dete.

U međuvremenu, domu u Pskovskoj oblasti se javilo desetak ruskih porodica koje su spremne da usvoje malog Kirila ako se vrati iz Amerike. Početkom marta predsednik Rusije Vladimir Putin će pri obilasku Pskovske oblasti obići Pečorski dečji dom odakle su u Ameriku otišli Dima Jakovljev i Maksima Kuzmin.

Izvor: Novosti

Pogledajte još