fbpx

Izvoz Kine i Indije raste 20 odsto

Ujedinjene Nacije su povećale prognozu rasta svetske privrede 2006. godine na 3,6 odsto, budući da su se veće svetske ekonomije oporavile od značajnog usporavanja rasta krajem 2005, a privrede zemalja u razvoju su nastavile da rastu istom brzinom. Nova prognoza privrednog rasta je premašila očekivanja iz januara od 3,3 odsto, kad su UN objavile izveštaj „Stanje i izgledi svetske privrede“, dok je prošlogodišnji rast iznosio 3,6 procenta, prenela je agencija AP. vet je imao koristi od privredne ekspanzije koja se dešavala u protekle dve godine, ali će velike globalne neravnoteže, koje nastavljaju da rastu, prouzrokovati najviše zabrinutosti tokom druge polovine godine, navedeno je u izveštaju UN. 

Deficit tekućeg plaćanja u SAD je 2005. premašio 800 milijardi dolara, a očekuje se da će ove godine premašiti čak 900 milijardi dolara, dok istovremeno zemlje izvoznice nafte beleže povećanje suficita platnog bilansa, pokazuju podaci UN. Visoke cene nafte su uticale na rast stopa „bruto“ inflacije u većini zemalja, dok su stope „neto“ (bazne) inflacije, koja isključuje proizvode sa nestalnim cenama kao što su hrana i energenti, mnogo stabilnije, „što ukazuje da je uticaj visokih cena nafte na ukupnu inflaciju ograničen“, navodi se u izveštaju. Jedan od razloga za to je i u činjenici da je određeni broj zemalja u razvoju smanjio uticaj visokih cena nafte na potrošače uvođenjem subvencija i drugih mera. Pošto je, međutim, njihova primena suviše skupa na duži rok, nakon ukidanja dela tih mera može se očekivati jači direktni uticaj visokih cena nafte na inflaciju, upozorile su Ujedinjene nacije.

U izveštaju se, takođe, ukazuje da zemlje u razvoju beleže veći rast izvoza od razvijenih zemalja, što je posebno izraženo u slučaju zemalja sa najdinamičnijim razvojem kao što su Kina i Indija, čiji izvoz raste po stopi od 20 ili više odsto godišnje. Kao kontrast tome, SAD imaju izuzetno veliki spoljnotrgovinski deficit, navode UN. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.