Kapitalizam na srpski način: Firma menja zaposlene na 30 dana, nema plate

Vlasnica luksuznog kafea “Fashoff” je Marina Lasković, koja takođe drži lanac prodavnica luksuzne robe i o kojoj je već bilo reči kada radnici Ivanu Vrcalović, majci dve bebe, nije platila za dvomesečni rad u jednoj od prodavnica, a povrh svega joj je pretila i smrću. Inspekcija rada tada je odgovorila da će izvršiti kontrolu u ovim radnjama, ali izgleda da od toga nije bilo ništa, piše Blic.

- Poslednja evidentirana kontrola ovog poslodavca bila je u martu prošle godine i tada nismo zatekli nijednog neprijavljenog radnika - odgovaraju u inspekciji rada kao da celog slučaja sa Ivanom Vrcalović nije ni bilo.

Zbog nereagovanja inspekcije, u kafeu “Fashoff” i dalje se radi na crno.

- Uglavnom dolaze mladi ljudi. Po pravilu se radi 10 sati dnevno, a kada im se smuči to maltretiranje ili shvate da neće ni dobiti platu, mladi beže glavom bez obzira. Ja to nisam mogao jer imam dvoje dece koje treba da prehranim. Dužni su mi oko 50.000 dinara, a na kraju su me optužili da sam alkoholičar i da bih ja njima trebalo da platim - priča Prpa.

On je razgovor sa poslodavcem i snimio telefonom, a na snimku se može čuti kada mu Lasković kaže: “Možemo ovako da napravimo rešenje, pa da i vi imate koristi, da ne dajete vi otkaz nego ja vama. Da možete dobiti i onu nadoknadu sa biroa”.

Prpa se za pomoć obratio i inspekciji rada, koja ga je uputila na sud, a inspektorka koja ga je primila je odbila da mu se predstavi i rekla mu da “nema dva života da bi se još i njime bavila”. Vlasnica se još ne oglašava, a njena menadžerka je rekla da je vlasnica teško bolesna i da će odgovore moći da da tek od ponedeljka

Sistem prevare radnika

Mnoge firme zaposle radnike na probno po mesec dana ili dva, posle ih otpuste uz obrazloženje da nisu zadovoljili, a za rad ih ne plate. Na taj način „vrte“ radnike na 30 do 60 dana koji, praktično rade za njih džabe. Inspekcija rada, paradoksalno, ne može da se izbori sa ovom situacijom, a posle današnjeg razgovora sa njima izgleda da ne ide ni u kontrole koje najavljuje. Kažu da mogu da kazne poslodavca samo ako radnika koji ga je prijavio zateknu da radi na crno.

Blic

Pogledajte još