Najtraženiji poslovi u Srbiji

Ova zanimanja zastupljena imaju skoro 35 odsto udela u ukupnom broju objavljenih oglasa.

Na jedan oglas za posao u Srbiji se prijavi u proseku 150 kandidata, ali na pojedine pozicije konkuriše i po 1.500, podaci su do kojih je došao Infostud, pišu "Novosti".

"A u top pet najtraženijih zanimanja našli su se i poslovi u oblasti administracije i računovodstva, ekonomije, transporta, ugostiteljstva, marketinga i pi-ara", kaže Elena Erdeljanović iz ”Infosuda”.

Ona objašnjava da su potrebe tržišta rada i interesovanja kandidata i dalje u raskolu jer su poslodavci najčešće raspisivali oglase za komercijaliste, prodavce, administrativne radnike, vozače i programere, dok su kandidati pokazivali najveće interesovanje za menadžerske pozicije u prodaji i izvozu, poslovnoj administraciji...

S druge strane, poslodavci su najmanje tragali za bibliotekarima, inženjerima grafičke tehnologije, snimateljima, proceniteljima rizika, stjuardima, defektolozima i sanitarnim tehničarima, pa su kandidati zainteresovani za ove pozicije imali vrlo malo prilika da nađu posao u struci.

Visoko obrazovanje bilo je obavezan ili makar poželjan uslov za dobijanje posla u čak 55 odsto oglasa, dok je znanje engleskog jezika traženo u čak 72 odsto.

I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se po završetku svakog konkursa poslodavci nađu ”u moru” radnih biografija jer je hroničan deficit poslova prouzrokovao da ”svi apliciraju za sve”.

(Večernje novosti)

Pogledajte još