Patrijarh odlikovao Hrvata koji je za vreme rata spasao crkveno blago!

Profesor Ivan Hiti, koga je patrijarh Irinej odlikovao zato što je pre 20 godina spasavao blago Srpske pravoslavne crkve, do penzije nije mogao da se zaposli u Varaždinu, a porodicu je prehranjivao tako što je orao i kopao

Hiti je 1992. kao pomoćnik zapovednika operativne zone Bjelovar ušao u Pakrac gde je zatekao oštećenu srpsku crkvu Vladičin dvor, a knjižno i umetničko blago razbacano u dvorištu:

- I crkva je bila minirana. Ali kada sam pogledao prekrasne knjige i umetničke slike okolo i u crkvi zaboravio sam na opasnost i ušao unutra – objasnio je Hiti (66) za “Politiku”, operaciju spasavanja crkvenog blaga SPC iz Pakraca kojom je lično komandovao, a zbog čega je u Varaždinu doživeo golgotu i narednih 16 godina sve do penzije nigde nije mogao da se zaposli.

Za ovaj podvig, patrijarh Irinej uručio mu je orden Svetog cara Konstantina u beogradskoj Patrijaršiji:

- Taj nesrećni rat zovem “građanski”, iako ga ovde zovu “domovinski”, izjavio je Hiti dodavši da je bio mobilisan i postavljen za pomoćnika operativne zone, koja je pokrivala teritorije od Virovitice, Pakraca, Daruvara, Bjelovara i da je svega 45 dana bio u ratu, jer su ga oterali.

Zajedno sa dvoje ljudi, Hiti je iz Sveučilišne biblioteke u Zagrebu pošao za Pakrac:

- Nismo imali vozilo za transport, pa sam angažovao vojne i civilne kamione. Moji momci iz brigade su skupljali spise po ulici i dvorištima i utovarivali u kamione – priča bivši profesor o operaciji koja je trajala nekoliko dana.

Nekoliko kamiona je prevezlo dragocenosti SPC u Univerzitetsku biblioteku u Zagrebu, a Hiti je dobio pismenu potvrdu da se blago tamo nalazi.

- I danas posedujem taj dokument. Fotokopiju sam poslao patrijarhu Pavlu poštom, ali nikada nisam saznao da li je on to pismo dobio – objasnio je Hiti, koji je odmah posle te operacije isteran iz hrvatske vojske i proglašen za izdajnika.

Kada se vratio u Varaždin na mesto šefa za prosvetu, kulturu, sport i tehničku kulturu grada rekli su mu da “im takva budala ne treba”. Porodicu je prehranjivao radeći na građevini, orao i kopao, ali da ga je najviše zabolelo što mu Hrvatska nije zahvalila na podvigu koji je učinio, kao i što je čekao dve decenije da njegov ljudski gest neko primeti.

Patrijarh srpski Irinej uručio je juče visoka odlikovanja Srpske pravoslavne crkve zaslužnim pojedincima za njihov doprinos na poljima privrede, nauke, umetnosti, kulture i unapređenja ljudskih prava i sloboda. Među dobitnicima je bio i Ivan Hiti.

(Izvor: Telegraf.rs )

Pogledajte još