Učestala brutalna ubistva u Srbiji: Zašto mladi lako posežu za oružjem?

U roku od samo nekoliko dana dve studentkinje na najsvirepiji način ubijene su u odvojenim slučajevima u dva najveća grada u Srbiji čime je nastavljena crna serija sličnih ubistava.

Devojku sa kojom je bio u vezi u Beogradu je zadavio mladi student, dok je nezaposleni mlađi muškarac na sličan način ubio svoju poznanicu studentkinju u njenom stanu u Novom Sadu.

Slađana Jovanović, profesorka Pravnog fakulteta Union, saradnica beogradskog Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja i autorka studije o ženama žrtvama ubistava, kaže za RSE da su mnogi faktori u pozadini ovakvih tragedija - ali najčešće modeli patrijarhalnog društva i opsesivna ljubomora nasilnika.

- To je kategorija ubica koje ne pristaju na razlaz. Vrlo su osetljivi na to da budu ostavljeni. Oni hoće da nastave da maltretiraju svoju žrtvu, jer su vrlo često ostavljeni upravo zbog nasilja. Žene ih ostavljaju vrlo često upravo zbog nasilja koje su trpele u vezi, na šta takvi muškarci ne pristaju. Oni su više okrenuti sebi, imaju neke svoje opsesivne ideje u vezi sa odnosom, i često se radi o ličnostima koje su poremećene. A često se dešava da su to muškarci koji su imali probleme u svojoj primarnoj porodici, i da su i sami bili žrtve nasilja ili svedoci nasilja - kaže prof. Jovanović-

Ubica iz Novog Sada, nakon što je zadavio žrtvu, zapalio je njeno telo kako bi prikrio tragove, zaključao vrata i otišao, a u policiji je rekao da je nesrećna devojka odbila da mu pozajmi novac i da mu je posle prepirke jednostavno "pukao film". Počinitelj iz Beograda, navodno kajući se zbog zločina, posle hapšenja skočio je sa zgrade suda i teško se povredio.

Ove tragedije nadovezale su se na još jedno brutalno ubistvo u Novom Sadu od pre tri meseca kada je dvadesetpetogodišnji mladić na smrt pretukao svoju devojku jer je sumnjao da ga je varala.

Vesna Stanojević, iz Sigurne ženske kuće, rekla je za Radio Slobodna Evropa da je veliki problem to što žene koje su izložene nasilju najčešće nemaju zaštitu institucija.

- Mi u zakonu još nemamo krivično delo koje se odnosi na proganjanje i pretnje. Faktički, i ako prijavite nasilje policiji ona neće reagovati sve dok se ne desi tragedija. Drugo, pravosudni sistem nije ažuran. Jer kada bi onaj koji preti i pretuče devojku ili ženu bio izveden pred sudiju po hitnom postupku i efikasno kažnjen u roku od dva dana poruka države bila bi jasna. Ukoliko slučajeve nasilnika budemo rešavali kao do sada, da traju mesecima i da se počinioci puštaju na slobodu, samo ćemo i dalje negovati nasilje - kaže Vesna Stanojević.

Prema podacima nevladinih organizacija, tokom 2012. čak 32 žene bile su žrtve ubistava vezanih za porodicu i partnerske odnose, najveći broj njih usmrtio je partner, dok je u prva dva meseca ove godine 13 osoba ubijeno u porodičnim svađama.

Kriminolozi tvrde da se trećina ubistava u Srbiji dešva iz strasti i ljubomore, a takvih tragedija najviše je u Beogradu i Vojvodini. Takve zločine, pokazala su istraživanja, čine osobe svih uzrasta i oba pola.

Advokat Dragoljub Todorović, kaže za Radio Slobodna Evropa da je poštovanje zakona kada je u pitanju kažnjavanje nasilnika i ubica vrlo bitno, ali ne veruje da temeljno rešenje problema može biti u drakonskim kaznama.

- Ja sam za striktnu primenu zakona ali ovakvo stanje je više posledica politike društva. Samo treba da pogledamo u čemu živimo. Ti ljudi nemaju nikakvo obrazovanje, perspektivu, većina je nepismena, nemaju duhovne predispozicije kojima bi nadvladali probleme. U tim mladim brakovima nemaju novca, što je često okidač za burne reakcije i ubistva - kaže advokat Todorović

Slađana Jovanović zaključuje da su bolje obrazovanje i razbijanje patrijarhalnih predrasuda neke od najvažnijih stvari na duže staze u borbi protiv smrtonosnog nasilja nad ženama.

- Treba raditi na razgradnji patrijarhalnih konstrukata kao što su da žena treba nekada da otrpi nasilje da bi sačuvala svoju porodicu, brak i decu, ili svoju vezu. To se u ovom društvu negde najčešće očekuje od žene, dok se muškarcu toleriše ako je nasilan jer se smatra da je to pitanje muškosti, pa se često pominje i pitanje muške časti. Dakle, pre svega treba delovati u pravcu promene stavova o odnosima između muškaraca i žena, o njihovim porodičnim i društvenim ulogama, ali to je na žalost i najteži proces - zaključuje Slađana Jovanović.

Izvor: Zoran Glavonjić za Radio Slobodna Evropa via B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.