Predstavljen Cinema City

“Grad bioskop” u gradu bez bioskopa?! Kako je Exit-tim osmislio suočavanje sa prikazivačkom stvarnošću u Novom Sadu, predstavljeno je na promo-žurki ovogodišnjeg Internacionalnog festivala filma i medija “Cinema City”

Okrutna realnost je da Novi Sad već neko vreme nema nijedan bioskop. Zato je drugi po redu “Cinema City“, nastao na klimavim temeljima (da ne kažemo ruševinama) Nacionalnog filmskog festivala, ozbiljan izazov i dokazivanje veština za Exit-tim. Ali, to im je još jedna prilika za pumpanje imidža potencijalnom titulom “onih koji su u Novi Sad vratili bioskop“... barem na nekoliko dana.

Ovogodišnje izdanje “Cinema Cityja", diskretno izmenjenog naziva – iz Festival filma i novih mediju u Festival filma i medija – održaće se od 6. do 14. juna u Novom Sadu. Kako organizatori najavljuju, “tokom 9 dana biće predstavljen filmski, akademski i muzički program, kao i festival medija na više od 20 lokacija“.

Filmski program će predstaviti 16 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarska i brojnim tematskim programima. Za nagrade Festivala (Ibis) takmičiće se nezavisna ostvarenja iz selekcije “Exit Point“, zatim domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine (selekcija “Nacionalna klasa“), kao i filmovi snimljeni sa budžetom do 10.000 dolara iz selekcije “Up to 10.000 bucks“ čiji selektor je reditelj Dejan Zečević. 


Novosti sa žurke

Na press konferenciji/žurci održanoj u galeriji “Superspace“ saznali smo neke novosti vezane za “Cinema City“. Međutim, otkriveno je samo nekoliko naslova iz programa, u kome nas očekuju domaće premijere, ali i novi turski, latinoamerički i politički angažovani filmovi sa fokusom na probleme u Africi, zatim Godzila-filmovi i muzički filmovi u selekciji “Planet Rock“, koja je prošle godine ostvarila veliki uspeh kod publike. Tu je i selekcija filmova francuskog novog talasa, filmova za decu i kontroverznih filmova, kao i omaž gostu Festivala – majstoru animacije Bilu Plimptonu.

Internacionalni takmičarski program “Exit Point“ – u okviru koga će biti prikazan novi film gošće Festivala, Samire Makmalbaf, “Dvonogi konj“, kao i ostvarenje Barmaka Akrama “Kabuli kid“ i “Toni Manero“ Pabla Larejna – selektorka Festivala Dubravka Lakić, opisuje sledećim rečima:

- Koncept Festivala je bavljenje ključnim egzistencijalnim pitanjima – od rođenja, pa do smrti, u kontekstu promatranja gde je čovekov život danas, kada smo okruženi ratovima, naduvanim balonom koji je prsao, odnosno ekonomskom krizom i globalizmom. To posmatramo iz vizure dece i starih ljudi.

Umetnički direktor Festivala Ivan Lalić, otkrio nam je nekoliko domaćih filmova koji će premijeru doživeti u okviru takmičarskog programa "Nacionalna klasa":

- Ova godina je produkciono bolja u odnosu na prošlu. Ispred nas je 15 filmova koji mogu da uđu u selekciju, pod uslovom da svi budu gotovi. Među onima koji samo što nisu gotovi su “Čekaj me, ja sigurno neću doći” Miroslava Momčilovića i “Kao rani mraz” Đorđa Balaševića. U selekciji će se naći između 7 i 10 filmova, što zavisi od ovih što treba da se završe. Premijerno će biti prikazan film “Hitna pomoć” Gorana Radovanovića i “Jesen u mojoj ulici” Miloša Pušića, mladog novosadskog sineaste koji je prošle godine pobedio u selekciji “Up to 10.000 bucks“. Imaćemo i fanimirani film “Edit i ja” Alekse Gajića, koji neće biti u konkurenciji. Nadamo se da nas očekuje i film Vladimira Perišića “Obični ljudi”, koji je ušao na Nedelju kritike u Kanu. 


Bogatstvo naroda

Na promociji Festivala “Cinema City” u galeriji “Superspace”, koju ćemo zapamtiti po dobroj atmosferi i lepo uređenom prostoru, saznali smo, da će Srpsko narodno pozorište biti festivalski centar, kao i da nas očekuje izuzetno zanimljiv medijski program pod nazivom “Bogatstvo naroda”.

Takođe, Exit-tim je odlučio da podrži Aleksu Gajića, našeg uspešnog umetnika stripa, koji se sada predstavlja animiranim filmom “Technotise – Edit i ja”. Radi se o organizovanju kampanje i promocije ovog filma, koje će se integrisati sa vizuelnim identitetom ovogodišnjeg Exita.

(old_image)Novost je i regionalna saradnja Exita i Sarajevo Film Festivala (SFF), koja će se na Festivalu “Cinema City” otelotvoriti u okviru selekcije filmova nastalih u produkciji SFF, kao i selekcije najboljih regionalnih ostvarenja “Balkan Box – SFF Highlights.

Žurka na kojoj smo sve prethodno saznali obeležio je i koncert benda “E-Play”, čiji će novi album “Drago mi je da smo se upoznali” biti svojevrsni saundtrek ovogodišnjeg “Cinema Cityja".

Međutim, kao posebno upečatljivo na ovoj promociji/žurci/koncertu izdvojilo se vizuelno rešenje drugog “Cinema Cityja", iza koga stoji programski direktor medijskog segmenta ovog Festivala – Vladan Joler i njegov tim. Iako je slična umetnička rešenja, kroz animaciju, grafički dizajn ili instalacije u prostoru, moguće sresti traganjem po Internetu i tako upoznajući nove umetnike, ovaj “Cinema City“ ćemo sigurno zapamtiti i po zabavnoj kampanji.

Jedno je sigurno: Novi Sad će filmski oživeti od 6. do 14. juna. Da li će biti “svako čudo za 9 dana“, mogu da odgovore samo oni koji se trenutno ne mešaju previše u svoj posao. A Udruženje “Exit“ će  sebi moći da upiše “plus“ u nekoliko kategorija – od hrabrosti do hvatanja pravog trenutka. 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još