Srpski poslanici sa američkim ambasadorom pogledali Spilbergovog "Linkolna"

Zvanice je pozdravio ambasador SAD Majkl Kirbi. On je zahvalio američkom producentu "20th Century Fox" i srpskom distributeru "Megacom Filmu" što su omogućili da se i u Beogradu vidi ova istorijska drama o najvećem američkom predsedniku Abrahamu Linkolnu i njegovoj borbi za ukidanje ropstva.

- Ovaj lep i značajan film govori o suštinskim vrednostima - rekao je Kirbi, podsetivši na Linkolnovo geslo "Kao što ne bih bio rob, tako ne bih bio ni gospodar".

Ambasador je istakao da je ta kratka, a snažna misao bitna za Amerikance koji uvek kažu da su osnovni temelji njihove zemlje sadržani u stavu da su svi ljudi stvoreni jednaki.

Film "Linkoln", kako je ocenio američki ambasador, nije kratak ni jednostavan, ali je moćan i priča američkoj borbi da se osigura pravo na život, na slobodu i na potragu za srećom kako za pojedinca tako i za sve grđane.

Ambasador je napomenuo da događaji iz filma nisu samo istorija. Linkoln je uspeo da Kongres donese amandman o aboliciji, ali problem ropstva postoji i danas, mada pod novim imenom - trafiking, o čemu svedoči čak 27 miliona žrtava trgovine ljudima širom sveta, naglasio je Kirbi.

- Za vreme kratkog boravka u Srbiji upoznao sam mnoge oblasti u kojima naše dve vlade i narodi sarađuju, a jedna od njih je borba protiv trgovine ljudima. Posvećenost Srbije toj borbi je jaka i za to se zajedno zalažemo - izjavio je američki ambasador.

Kao "znak zajedničke borbe da se svet učini boljim mestom", ambasada SAD podelila je gostima značke sa američkom i srpskom zastavom i novčiće sa Linkolnovim likom.

Zvanicama se u ime domaćina obratio glavni i odgovorni urednik magazina "Vreme" Dragoljub Žarković.

On je rekao da je borba predsednika Linkolna protiv ropstva bila impresivna, ali da je njegova glavna borba bila za očuvanje celine američkih država.

- To je bitka koju smo mi izgubili. Naša država je opet podeljena na jedan način u kojem su Amerikanci učestvovali, a koji Linkoln ne bi prihvatio. Znate da nisam nacionalista, ali Linkolnova borba protiv konfederalnih trupa bila je borba za očuvanje celine onog što se danas zove najmoćnijom silom sveta - Sjedinjene Američke Države - istakao je on.

Žarković je dodao da je film "Linkoln" politički zanimljiv. "Treba ga gledati jako pametno, mada mislim da je za nas Srbe kasno da iz tog filma bilo koju pouku izvučemo", zaključio je on.

Direktor "Megacoma" Igor Stanković pozdravio je goste i napomenuo da su ovakve projekcije za poslanike skupština već organizovane u Italiji, Španji i Nemačkoj.

Film "Linkoln", u kome glavnu ulogu igra Danijel Dej Luis, nominovan je za Oskara u 12 kategorija, a srpska publika videće ga premijerno na Festu 24. februara.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još