Matematička olimpijada

KRAGUJEVAC, 28. april 2009. (FoNet) - U Kragujevcu će od 30. aprila do 3. maja biti održana 26. Balkanska matematička olimpijada za juniore, na kojoj će učestvovati 200 takmičara iz Rumunije, Bugarske, Turske, Grčke, Kipra, Makedonije, Albanije,Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Svaka od zemalja učesnica matematičke olimpijade nastupiće sa po šest takmičara koji će se nadmetati u pojedinačnoj konkurenciji. Oni će rešavati četiri matematička problema za četiri sata i trideset minuta.

Predsednik Društva matematičara Srbije, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu prof Branislav Popović najavio je da će Srbija na ovom renomiranom matematičkom takmičenju nastupiti sa dve ekipe.

Srbija ima dve ekipe, jedna je zvanična ekipa koja predstavlja našu zemlju, a druga ekipa je bez predstavnika četvrtog razreda, sastavljena od učenika koji će se takmičiti sledeće godine, rekao je Popović.

Takmičenju mladih matematičara prisustvovaće i gosti iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Češke, Kazahstana, Taddžikistana, Turkmenistana i Azerbejdžana.

Balkansku olimpijadu organizuje Društvo matematičara Srbije uz finansijsku podršku ministarstava prosvete i nauku i grada Kragujevca.

Pogledajte još