Pistorijus čeka prvu presudu: ostanak iza rešetaka ili povratak treninzima

Četvrtog dana preliminarnih saslušanja nakon tragedije koja je prodrmala svet sporta, a osam dana nakon što je Stinkapova ubijena u Pistorijusovoj kući u predgrađu Pretorije, biće doneta odluka o tome da li su dokazi koje je iznela policija dovoljni da se odbaci predlog odbrane o privremenom puštanju na slobodu.

Podsetimo, južnoafrički mediji su isprva javili da je slavni atletičar, prvi hendikepirani sportista koji se plasirao na Olimpijske igre, pucao na Stinkamp navodno misleći da je provalnik, a da je ona želela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Policija je, međutim, odbacila takve izveštaje i potvrdila da je Pistorijus glavni osumnjičeni.

Buran proces, tokom kog je Pistorijus odbacio navode da je sa namerom ubio devojku sa kojom se zabavljao od novembra 2012, doneo je i smenu glavnog policijskog detektiva zaduženog za istražne radnje, ali i pitanja šta će u Pistorijusovoj kući oružje, krvava palica i supstance za koje se sumnja, mada još bez dokaza, da su doping sredstva.

Prema policijskoj verziji, atletičar je svesno ispalio četiri metka u pravcu kupatila, znajući da mu je tamo devojka koja se ili sakrivala od pretnje oružjem ili je želela da se skloni od nastavka svađe, dok Pistorijus tvrdi da je pucao ne znajući ko je iza vrata.

"Ne puca se tek tako četiri puta, osim ako ne nameravate da nekoga ubijete", tvrdio je tužilac Geri Nel, dodajući da bi u slučaju odobravanja privremene slobode uz kauciju Pistorijus mogao da pobegne iz zemlje.

No, trener slavnog sportiste, Empi Louv, rekao je da će, ukoliko dođe do puštanja na slobodu, Oskar nastaviti sa treninzima.

"Nastaviće da trenira, ali se neće takmičiti. Treninzi će mu pomoći da lakše prebrodi sve ovo", kaže Louv.

Pistorijus je rođen bez obe potkolenice i ima karbonske proteze. Na Olimpijskim igrama u Londonu trčao je na 400 metara i uspeo da se plasira u polufinale, kao i u finale štafete 4x400 metara. Prethodno je osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama i postavio paraolimpijski rekord.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još