Pahomije prodaje struju EPS-u

Vladan Milutinović direktor je preduzeća “Hidroistel” koja je već četiri godine zakupac Hidrelektrane “Pčinja” u vlasništvu Eparhije vranjske sa vladikom Pahomijem na čelu.

Ovde ništa ne bi bilo čudno da se ne radi o doskorašnjem sekretaru Eparhije i vrlo bliskom saradniku vladike vranjskog Pahomija.

Elektrana koja se nalazi tiku uz Manastir Prohor Pčinjski, inače je stoprocentno manastirsko vlasništvo. U njoj sada firma “Hidroistel” proizvodi struju i prodaje je EPS-u, a manastir tu istu struju koju dobija nazad kroz dalekovod plaća, takođe, EPS-u.

Pomalo paradoksalno, ali takvi su propisi u zemlji Srbiji.

- Ne postoje tehničke mogućnosti da manastir preuzima proizvedenu električnu energiju iz mini hidroelektrane (MHE) “Pčinja”. Manastir struju plaća Elektrodistibuciji Vranje i ukupan iznos računa na godišnjem nivou, za 2012. godinu, iznosi oko 650.000 dinara – poručuju iz Eparhije vranjske.

Manastir je 14. aprila 2009. godine, zaključujući ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa privrednim društvom “Hidroistel” d.o.o. sa sedištem u selu Klenike, opština Bujanovac, toj firmi ustupio na korišćenje hidroelektranu na period od trideset godina.

Zanimljivo je, sve se desilo posle 2008. kada je manastir nakon više od šezdeset godina povratio vlasništvo nad hidroelektranom koju su najpre posle Drugog svetskog rata konfiskovali komunisti, a potom je njome od 1988. gazdovala HK Vrelo – Bujanovačka Banja.

Kao motiv za sklapanje ugovora sa “Hidroistelom” u eparhiji ističu činjenicu da manastir nije imao novca da MHE obnovi i u njoj pokrene proizvodnju struje.

Međutim, javnost više veruje da je osnovni motiv prihod. Naime, dok investitor “Hidroistel” ne otplati ulaganje, manastir dobija trećinu prihoda od prodate struje EPS-u, a nakon toga uzimaće polovinu, što su nam potvrdili u samoj Eparhiji.

Još je zanimljivije da je ubrzo nakon sklapanja ugovora između dve strane na mesto direktora “Hidroistela” došao donedavni sekretar eparhije, ranije po crkvenoj tituli protojerej-stavrofor Vladan Milutinović, danas civil.

- Milutinović je na lični zahtev raskinuo radni odnos u eparhiji i zaposlio se u “Hidroistelu”. Eparhija nema nikakav poslovni odnos sa njim, već samo poslovni ugovor sa “Hidroistelom”. Stoprocentni vlasnik ovog privrednog društva je gospodin Goran Petrušić iz Beograda – odgovaraju iz Eparhije.

Nezvanično se priča da je Milutinović napustio eparhiju predosetivši da je budućnost u izgradnji mini hidroelektrana na jugu Srbije (nići će u narednim godinama ukupno 40 MHE).

(Izvor: Telegraf.rs )

Pogledajte još