Majkl Medsen otvorio 41. FEST: Uživam u saradnji sa strancima

- Veoma volim filmove i kinematografiju, a posebno je lepo kad te zovu van zemlje da snimaš film - rekao je Majkl Medsen, koji je večeras u Beogradu otvorio 41. FEST.

Medsen je na konferenciji za novinare rekao da mu se Beograd i Srbija dopadaju i da bi voleo da je mogao da dovede i nekog od petorice sinova da upoznaju drugu kulturu.

Mnogobrojna publika na otvaranju ovogodišnjeg FEST-a pozdravila je burnim aplauzom slavnog glumca Majkla Medsena, koji se u Beogradu predstavlja filmom "Pored puta" (Along the roadside) reditelja Zorana i producenta Vladimira Lisinca, braće iz Kruševca koji karijeru grade u Americi.
Nakon kratkog inserta iz tog filma, sa Medsenom u gro-planu, na bini se pojavio i on lično, u crveno-crnom kompletu u kaubojskom stilu i uz osmeh zahvalio "Er Fransu" i hotelu "Metropol" što su mu pronašli prtljag, zagubljen prilikom jučerašnjeg dolaska u Beograd.
- Hvala organizatorima festivala što su me pozvali u vaš predivni grad. Hvala Zoranu i Vladi što su me pozvali da budem deo njihovog sjajnog filma. Želim vam svima sreću i mir i zvanično proglašavam ovaj festival široko otvorenim - rekao je Medsen.

Upitan o radu s rediteljem Kventinom Tarantinom, Medsen je rekao da je slavnom režiseru ipak zahvalan, iako mu je na neki način zapečatio karijeru ulogama žestokih momaka i negativaca po kojima je postao poznat.

Reagujući na to pitanje, on je u šali rekao da bi u slučaju da izmisli lek za rak na konferenciji za novinare neko ponovo pitao za njegov odnos sa Tarantinom.

Film "Pored puta", u kome se u jednoj od uloga pojavljuje Medsen, biće prikazan u programu "Panorama svetskog filma" u subotu u Domu omladine.

Reditelj filma Zoran Lisinac rekao je da u Medsenovoj pojavi postoji nešto "jezivo" i da bi ta harizma pratila slavnog glumca u bilo kojoj ulozi koja bi mu bila poverena. On je dodao da Medsen u njegovom filmu predstavlja svojevrsno iznenađenje, jer se uprkos takvoj pojavi njegov lik ispostavlja kao izrazito pozitivan i dobar.

(old_image)

Glavni program FEST-a nudi festivalske pobednike, oskarovce, velike autore, ciklus "Holivud" presek američkog repertoarskog filma, a tu su i "Panorama svetskog filma" (daleke kinematografije), "Evropa u Evropi" (produkcije i koprodukcije unutar EU), "U fokusu: Južna Amerika" i "Izabrani dokumentarci".

Na otvaranju FEST-a gledaoci su aplauzom odali poštu ove nedelje preminulim saradnicima tog festivala Tanji Petrović i Dinku Tucakoviću.

Jedini takmičarski program "Evropa van Evrope" (selekcija evropskih kinematografija izvan EU) obuhvata devet filmova iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

FEST će prikazati i više srpskih filmova, a na zatvaranju 3. marta biće premijera "Falsifikatora" u režiji Gorana Markovića.

Izvor: Beta/Tanjug

Foto: Beta/FEST

Pogledajte još