Na pomolu novi DOS: Čedomir Jovanović pravi stranku sa Đilasom, Dinkićem, Ljajićem...

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ovih dana razgovara sa liderima stranaka koje su bile u DOS-u u pokušaju da nađe novu formulu za partiju koja bi ujedinila rascepkane i oslabljene stranke i privukla razočarane birače građanske opcije, saznaje “Blic”

Pod pritiskom realnog očekivanja da će ove godine biti organizovani vanredni izbori, Jovanović ima nekoliko opcija o kojima razgovara sa političarima.

Glavna ideja je da napravi konfederaciju stranaka u koju bi, pored LDP, ušli Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Ima podršku Nenada Čanka, predsednika LSV, ali mu glavni igrač izmiče - demokrate nisu zainteresovane jer ta stranka još nije ni stala na noge posle promene rukovodstva i razilaženja sa neistomišljenicima.

Jovanovićeva ideja je da posle ujedinjenja te tri stranke pozove Čanka i Dragana Đilasa, prvog čoveka DS, da istovremeno podnesu ostavke i da se potom izabere lider strane, čije bi ime dogovorili.

Druga opcija o kojoj lider LDP razmišlja je da u opoziciju protiv Srpske napredne stranke i sve jačeg Aleksandra Vučića udruži čak i one koji su sada sa Vučićem u vlasti, a pripadali su DOS-u i da pozove Mlađana Dinkića, lidera URS, i Rasima Ljajića, lidera SDPS, koji već ima ponudu lidera SNS o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

- Razgovara se sa svima koji su programski bliski i koji spadaju u demokratske, proevropske, patriotske i prosrpske snage - kaže za “Blic” Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa i poslanik koji je u Skupštinu ušao na listi LDP.

Postoji mogućnost da DS i LDP zajedno, u više akcija, obeleže desetu godišnjicu ubistva Zorana Đinđića.
- Nameravam da pozovem Jovanovića da vidim da li neke akcije, poput šetnje 12. marta, možemo zajedno da realizujemo - rekao je Đilas za “Blic”.

Kako je “Blicu” nezvanično rečeno u LDP, Jovanović je do sada o objedinjavanju opozicije razgovarao sa Rasimom Ljajićem, Dragoljubom Mićunovićem, Dušanom Petrovićem koji je isključen iz DS, Vukom Draškovićem sa kojim je već na prošlim izborima bio u koaliciji... Razgovor sa Draganom Đilasom se očekuje ovih dana.

LDP je već najavio da radi na organizaciji zajedničkog sastanka na koji bi u prostorije LDP, koje su bile bivše prostorije DOS-a, došli i Đilas i Boris Tadić i Zoran Živković i svi oni koji su nekad blisko sarađivali u koaliciji koja je srušila Miloševićev režim, osim Vojislava Koštunice i Nebojše Čovića.

Izvor: Tamara Spaić za "Blic"

Pogledajte još