Protiv fašizma uz Matu Parlova, Rundeka, Ramba

Cilj akcije je da se približi ideja antifašizma mladim ljudima u regionu, jer su oni "najpodložniji uticajima i propagandi ekstremne desnice", navodi se u saopštenju.

U kampanji učestvuju Rambo Amadeus, Darko Rundek, Edo Maajka, Mišo Marić, Dino Šaran i Srđan Jevđević, poznatiji kao Đino Banana, koji su odgovorili na pitanje - zašto su antifašisti?

Na pitanje zašto je antifašista, Edo Maajka je rekao: "Antifašizam je pitanje, to je ona bit čoveka - ne želiš čoveku koji je drukčiji od tebe smrt. To ako nemaš u sebi, na jako si niskom razvojnom nivou."

Rambo Amadeus je na istu temu izjavio: "Pa, zato što uvek sebe zamišljam kako me provlače kroz dimnjake. Nikad ne zamišljam sebe kako puštam gas.

"Ja mislim da je svaki normalan čovek po definiciji antifašista. Tako sam valjda i ja pomalo normalan. Pokušavam ga nositi i ohrabriti koliko ja to znam i mogu", kazao je Darko Rundek.

"Početkom novembra 2012. godine finaliziran je rad na posve neobičnom muzičkom izdanju. U pitanju je kompilacija pod nazivom "Zajednička borba", koja u formi CD-a sadrži 23 muzičke numere bendova i izvođača sa prostora nekadašnje Jugoslavije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to muzičko izdanje "na jednom mestu okupilo muzičare sa jasnim antifašističkim svetonazorom" iz zemalja bivše Jugoslavije. "Ova muzička kompilacija predstavlja mali ali potencijalno izuzetno značajan korak ka boljem povezivanju aktivnih antifašističkih grupa i pojedinaca, koje u prilično teškim uslovima deluju nezavisno", navode članovi "Antifašističke akcije BiH".

Na prvoj strani knjižice CD-a nalazi se fotografija nekadašnjeg jugoslovenskog bokserskog šampiona Mate Parlova koji je u periodu sukoba u bivšoj Jugoslaviji izjavio: "Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svetski prvak? Mnogi to ne razumeju. Nisu bili ni prvaci države, a često niti sami sebe nisu uspeli pobediti".

Beta

Pogledajte još